Menu

Mitä ovat UV-säteily ja UV-indeksi?

Kesällä tekee mieli nauttia auringosta täysin mitoin. Auringosta saatava D-vitamiini onkin hyväksi, mutta iho on kuitenkin hyvä suojata liialliselta säteilyltä. Aurinkoaltistuksen vähentäminen pienentää tehokkaasti UV-säteilyn haittavaikutuksia. 

Auringon säteily sisältää näkyvän valon lisäksi muiden muassa näkymättömiä infrapuna- eli lämpösäteitä sekä ultravioletti- eli UV-säteitä. UV-indeksillä tarkoitetaan ihon punehtumisen kannalta merkityksellisen säteilyenergian määrää. 

UV-indeksi on selkeä apuneuvo

Suojautumistarpeen arviointia varten on Suomessa käytössä UV-indeksi eli UVI, joka ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. UV-indeksiä voidaan käyttää kertomaan sekä ennustetusta että havaitusta UV-säteilyn määrästä.

UV-indeksiä käytetään ympäri maapalloa samalla tavalla:

 

UV-indeksin arvo 0 tarkoittaa, ettei säteilyä ole lainkaan. Auringolta on syytä suojautua kun UV-indeksi ylittää arvon 3. 

Lue lisää UV-säteilystä ja sen mittaamisesta Ilmatieteen laitoksen kotisivuilta

UV-säteily ja iho

UV-säteily vaikuttaa ihon väriainetta muodostaviin soluihin, melanosyytteihin. Iho ruskettuu altistuessaan UV-säteilylle. UV-A ruskettaa jo olemassa olevaa pigmenttiä, kun taas UV-B saa aikaan ihon pintasolukon lisääntymistä, eli ihon paksunemista ja uuden pigmentin muodostumista iholla.

Rusketus on ihon suojakeino, joka pyrkii vähentämään vahingollisten ultraviolettisäteiden pääsyä ihon syvempiin kerroksiin. Iho voi myös palaa, jos säteilyä tulee liikaa. Liiallinen UV-säteily vanhentaa ihoa ennenaikaisesti. Iho muuttuu kuivaksi ja karheaksi ja siihen tulee värimuutoksia.

Iho ei unohda saamaansa UV-säteilyä, vaan säteilyn vaikutukset kertyvät ihon muistiin koko eliniän ajan. Siksi on syytä välttää UV-säteilyä tai suojautua siltä myös silloin kun välitöntä palamisvaaraa ei ole. Erityisesti lasten ja nuorten suojautuminen on tärkeää.

Ihosyöpävaara lisääntyy iholle tulevan säteilyn takia. Ihomelanoomista noin 95 % voitaisiin ehkäistä suojaamalla iho palamiselta.

UV-säteilyltä voi parhaiten suojautua rajoittamalla oleskeluaikaa auringossa, vaatetuksella ja käyttämällä aurinkovoidetta, jossa on riittävä suojakerroin. Mikäli havaitset ihon luomissa muutoksia, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Ihotautilääkäri pystyy arvioimaan mahdollisten jatkotoimenpiteiden tarpeen. Lue lisää ihotautilääkärin vastaanotosta

UV-säteily ja silmät

Ihon lisäksi myös silmät ovat herkkiä UV-säteilylle. Liiallinen lyhytaikainen altistus aiheuttaa akuutin tulehdustilan, jota kutsutaan lumisokeudeksi. Se on kivulias mutta onneksi parantuva vaiva.

Pitkäaikainen altistus säteilylle aiheuttaa silmän mykiössä hitaasti kehittyviä samentumia, mikä merkitsee, että mahdollinen kaihi alkaa kehittyä entistä nuoremmalla iällä. Silmät voi suojata UV-säteilyltä parhaiten käyttämällä varjostavaa hattua ja aurinkolaseja. 

TERVEYSSÄÄN UV-SÄTEILYN VOIMAKKUUDESTA VAROITTAVA PALVELU

Diacorin ja Ilmatieteen laitoksen Terveyssään UV-säteilystä varoittava palvelu tarjoaa tietoa siitä, milloin ja missä auringolta on syytä suojautua. Ilmatieteen laitos mittaa ilmakehän UV-säteilyn määrää useita kertoja vuorokaudessa. UV-säteily saattaa nousta keskellä päivää hetkellisesti vaarallisen korkeaksi tai sitä saattaa olla koko ajan. Suomen Lapissa UV-säteilyä voi olla kesäkaudella ympäri vuorokauden.

Terveyssää-palvelu lähettää automaattisesti puhelimeesi sms-viestin aina, kun UV-säteily on vaarallisen korkealla tai sen määrässä on muutoksia.

Terveyssää varoittaa, kun Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan UV-säteilyn määrä merkitsee
1) kasvanutta
2) voimakkaasti kasvanutta tai jopa
3) erittäin voimakkaasti kasvanutta riskiä.

Lähteet: Ilmatieteenlaitos.fi