Menu

Vasara- ja koukkuvarpaiden korjausleikkaus

Pienten varpaiden virheasentoa, jossa varvas koukistuu tyvi- tai kärkinivelestä tai molemmista, kutsutaan vasara- tai koukkuvarpaaksi. Vasaravarvas vetäytyy koukkuun niin, että varpaan kärki osuu maahan. Koukkuun vetäytyneen nivelen päälle muodostuu kyhmy, joka hankautuu kivuliaasti.

Varpaan tai varpaiden koukkuasento aiheuttaa päkiänivelen väärän asennon, josta seuraa päkiän kipuja ja aristusta seistessä ja kävellessä sekä ihon känsittymistä. Hoitamattomana varvas voi jäykistyä. Virheasennon ja varpaiden koukistumisen taustalla on usein isovarpaan vaivaisenluu ja levinnyt päkiä.

Altistavina tekijöinä voivat olla erilaiset jalan ja nilkan alueen virheasennot kuten latuskajalka, kaarijalka tai nilkan alentunut liikeala. Jalkaterän lihasten vähäinen käyttö lisää varpaiden koukistumista ja heikentää lihastasapainoa. Varpaat koukistuvat tasapainon ylläpitämiseksi, koska lihakset eivät enää toimi riittävän tehokkaasti. Vasaravarpaita esiintyy myös diabeteksen, hermo-lihassairauksien, reuman ja muiden nivelkapselia heikentävien sidekudossairauksien yhteydessä.

Vasaravarpaita on erilaisia. Asiantuntevat lääkärit suunnittelevat toimenpiteet vaivan laadun ja oireiden mukaan. Useimmiten vasaravarvasleikkauksessa vapautetaan päkiänivelkapseli, muovataan varpaan välinivel sekä pidennetään ojentajajänne. Varpaaseen asetetaan sitä tukeva piikki, joka poistetaan lääkärin vastaanotolla 4-6 viikon kuluttua leikkauksesta.

Vasaravarpaiden leikkaushoidon jälkeen käytetään kantakorokekenkää, jolloin jalalle saa astua täydellä painolla. Kenkää käytetään tukipiikin poistamiseen saakka.


Toimipisteet

Sairaala

Porkkalankatu 22 C 
00180 Helsinki

25.5.-26.5. Suljettu