Menu

Vaivaisenluun korjausleikkaus

Vaivaisenluu eli Hallux valgus tarkoittaa muiden varpaiden suuntaan taipunutta isovarvasta. Usein tällaiseen isovarpaan virheasentoon liittyy myös kivulias vasaravarvas virheasento. Vaivaisenluu on jalan rakenteellinen toimintahäiriö, ei ylimääräinen luukyhmy. Naisilla vaivaisenluu on huomattavasti yleisempi kuin miehillä. Virheasentoihin altistavat useat tekijät. Etenkin naisilla vaivaisenluu saattaa kehittyä kapeakärkisten ja korkeakorkoisten kenkien käytön seurauksena. Reilusti yli puolella potilaista todetaan lisäksi perinnöllinen taipumus. Jalkaterän synnynnäiset ja myöhemmin kehittyneet virheasennot ja esimerkiksi pohkeen kireys altistavat vaivalle.

Varvasta suoristavat sidokset, varvasvälituet, pohjalliset yms. usein helpottavat oireita. Varpaan normaali asento on kuitenkin mahdollista palauttaa vain leikkauksella. Leikkaushoitoa suunniteltaessa arvioidaan virheasennon syyt ja valitaan leikkausmenetelmä aina yksilöllisesti. Vaivaisenluuleikkaus voidaan toteuttaa eri tekniikoin. Leikkausta suunnitellessa on tärkeää huolellinen kliininen tutkimus ja hyvät röntgenkuvat jalasta. Tyypillisesti leikkaus pitää sisällään isovarpaan jalkapöydän luun katkaisun ja asennon muuttamisen sekä nivelkapseliin kohdistuvan toimenpiteen. Katkaisulinja ja varsinainen toimenpide valitaan potilaskohtaisesti. Katkaistu luu tuetaan ruuvein, levyn tai piikin avulla.

Vaivaisenluuleikkauksen jälkeen käytetään kuusi viikkoa varpaan asentoa tukevaa sidosta sekä usein myös kantakorokekenkää, jonka aikana leikatun jalan varpaille painon laittaminen ja päkiäponnistus on kielletty. Myös autolla ajo on kielletty saman ajan.  Ompeleet poistetaan kahden viikon kohdalla. Jälkitarkastuksessa kuuden viikon kuluttua leikkauksesta varmistetaan röntgenkuvalla asento ja luutuminen. Sairauslomaa kirjoitan työn fyysisestä kuormituksesta riippuen 6-8 viikkoa. Voimallista päkiöille nousua, kuten hyppyjä ja tenniksen pelaamista suosittellaan välttämään kolme kuukautta leikkauksesta. 


Toimipisteet

Sairaala

Porkkalankatu 22 C 
00180 Helsinki

25.5.-26.5. Suljettu