Menu

Urologiset tutkimukset ja toimenpiteet

Diacorin asiantuntevat urologit tekevät virtsanerityselimistön vaivoihin liittyviä tutkimuksia ja toimenpiteitä. Teemme esimerkiksi seuraavia toimenpiteitä:

Eturauhasen ultraäänitutkimus ja koepalojen otto 

Eturauhasen tutkiminen tapahtuu ultraäänilaitteella peräaukon kautta. Ultraäänitutkimuksessa eturauhanen nähdään hyvin ja samalla sen koko voidaan mitata. Näytteet otetaan noin millimetrin paksuisella neulalla peräsuolen kautta ultraääniohjauksessa. Näytteenotto on nopea ja useimmille kivuton toimenpide.

Eturauhasen ultraäänitutkimukseen ei tarvita suurempia ennakkovalmisteluja. Riittää, kun suoli on toiminut normaalisti tutkimuspäivänä.

Eturauhasen ultraäänitutkimuksen yhteydessä voidaan ottaa koepaloja. Tällöin suositellaan ottamaan antibioottitabletti noin tuntia ennen toimenpidettä. Eturauhasesta otettujen koepalojen tarkoituksena on selvittää, ovatko eturauhasessa olevat muutokset hyvänlaatuista liikakasvua vai pahanlaatuista syöpäkasvua. Koepalojen tulokset määräävät jatkohoidon.

Virtsasuihkun ja jäännösvirtsan mittaus  

Virtsasuihkun mittaustutkimus auttaa virtsaamisvaivojen syyn ja mahdollisten jatkotoimenpiteiden selvittämisessä. Samalla tehdään usein myös täydentävä jäännösvirtsan mittaus, mikä tapahtuu ultraäänellä vatsanpeitteiden läpi. Tutkimukseen tullessa rakon tulee olla sopivasti täynnä, jolloin tutkimus on luotettava. Nämä tutkimukset suorittaa sairaanhoitaja.

Virtsarakon tähystys  

Virtsarakon tähystys (kystoskopia) on tyypillinen urologin suorittama tutkimus, joka ei vaadi ennakkovalmisteluja kotona. Sairaanhoitaja pyytää potilasta ensin käymään WC:ssä tyhjentämässä virtsarakon. Sen jälkeen hän pesee virtsaputken suun ja laittaa puudutusgeelin virtsaputkeen. Tämän jälkeen urologi suorittaa rakon ja virtsaputken tähystyksen. Toimenpide on käytännössä kivuton ja itse tähystys kestää noin 10 minuuttia.

Videokystoskooppi mahdollistaa miehen virtsaputken ja virtsarakon kivuttoman tähystämisen. Uudet tähystimet ovat ohuita, taipuisia ja notkeita. Lisäksi niissä on toimenpidekanava koepalan ottamista varten.

Miehen sterilisaatio  

Miehen sterilisaatio eli siemenjohtimien katkaisu ja sitominen (vasectomia) tehdään paikallispuudutuksessa pienistä ihoviilloista. Toimenpiteeseen ei liity terveydellisiä haittavaikutuksia. Toimenpiteen ehtona on, että miehellä on ikää yli 30 vuotta tai kolme tai useampi lasta.

Ympärileikkaus  

Ahdas esinahka on yleinen pikkupoikien vaiva, jota voidaan hoitaa ympärileikkauksella. Ympärileikkaus tehdään poliklinikalla paikallispuudutuksessa. Tarvittaessa voidaan antaa esilääkitys ennen leikkausta.


Ohjeet

1.

Tutkimuksiin tullaan lääkärin vastaanoton kautta tai lähetteellä. Varaa aika urologille verkossa tai puhelimitse numerosta 09 775 0800. 

2.

Tutkimuksiin voit varata ajan suoraan tutkimuksen suorittavasta toimipisteestä. 

  • Kaikkia urologisia tutkimuksia tehdään Ruoholahden toimipisteessä. Ajanvaraus numerosta 09 7750 8100. 
  • Tikkurilassa tehdään eturauhasen ultraäänitutkimusta ja koepalojen ottoja. Ajanvaraus numerosta 09 7750 8666.

Aikaa ei voi varata verkossa.

3.

Varaa soitto- tai vastaanottoaika tutkimuksen määränneeltä lääkäriltä tutkimustulosta varten. 

Kustannukset

Eturauhasen ultraäänitutkimus ja koepalojen otto, alk. 411,60 €. Hintaan lisätään mahdollinen koepalan otosta koituva kustannus. 
Vasektomia alk. 756,10 €
Virtsarakon tähystys alk. 407,40 €
Virtasuihkun voimakkuuden mittaus alk. 55,00 €
Virtasuihkun voimakkuuden mittaus ja jäännösvirtsan mittaus alk. 121,00 €
Ympärileikkaus alk. 680,50 €
Tutkimus ja toimenpiteiden hintoihin lisätään poliklinikkamaksu 18,90 €.

Olemme useiden vakuutusyhtiöiden pitkäaikainen yhteistyökumppani. Lue lisää vakuutussopimuksistamme


Diacor Hoitotili tarjoaa mahdollisuuden joustavaan maksutapaan. Voit halutessasi jakaa summan osiin pidemmälle maksuajalle.

Toimipisteet

Kaikkia urologisia tutkimuksia tehdään Ruoholahden toimipisteessä.

Tikkurilassa tehdään eturauhasen ultraäänitutkimusta ja koepalojen ottoa.

Ruoholahti

Porkkalankatu 22 A
00180 Helsinki

Maanantai - torstai 7.30-20
Perjantai 7.30-18
24.5. 7.30-18
25.5. Suljettu

Tikkurila

Unikkotie 5 a A, 2. krs.
01300 Vantaa

 

Maanantai-torstai 7.30-19
Perjantai 7.30-18
Lauantai-sunnuntai 9-15
.
25.5. Suljettu

Asiantuntijat

Pétas Anssi

Urologi

LT, urologian erikoislääkäri. Robottikirurgia, eturauhassyöpä, FEBU

Rintala Erkki

Urologi

LT, urologian dosentti, urologian ja kirurgian erikoislääkäri. Munuais-, rakko- ja eturauhassyöpä, eturauhasen liikakasvu, virtsavaivat, urologiset tähystykset, toimenpiteet ja leikkaukset

Salo Jaakko

Urologi

LT, dosentti, urologian erikoislääkäri, hallinnon pätevyys. Eturauhasen sairaudet, miehen sterilisaatioleikkaukset, muut urologiset sairaudet

Taipale Lauri

Urologi

LL, urologian ja kirurgian erikoislääkäri