Menu

Urheilijan tyrän leikkaushoito

Urheilijat altistuvat urheilijan tyrälle nopeita suunnan muutoksia vaativissa liikuntalajeissa, kuten koripallossa, jääkiekossa, salibandyssa ja jalkapallossa. Pääsääntöisesti urheilijat saavat ongelmaansa avun.

Urheilijan tyrän oireiden taustalla on lihaskiinnityskohdan kiputila häpykaaressa. Kiinnityskohdassa on kolme jännettä, jotka kipeytyvät, kun jänne irtoaa luusta jonkin verran. Seurauksena on epätervettä kudosmuodostusta.

Leikkaushoidolla vaiva saadaan useimmiten korjattua. Joissakin tapauksissa nivuskivun syy on reiden lähentäjissä ja tällaiset potilaat eivät hyödy tähystysleikkauksesta. Yleensä urheilijan tyrällä ei ole mitään tekemistä nivustyrän kanssa, mutta toisinaan urheilija voi kärsiä molemmista.

Urheilijan tyrän leikkaushoito on tähystysleikkaus. Leikkauspäätöstä tulee aina harkita kokeneen gastrokirurgiaan erikoistuneen kirurgin ja urheilulääkärin kanssa. Diacor -sairaalassa tehdään laaja-alaista yhteistyötä urheilulääkäreiden, ortopedian ja gastrokirurgien kesken.

Urheilijan tyrän tähystysleikkauksessa kiinnityskohta häpyluussa puhdistetaan huolellisesti ja huono kudos poistetaan. Tämän jälkeen kiinnityskohtaan asetetaan nailonverkko. Tämä laajentaa kantopintaa eli jakaa liikkeen aiheuttaman rasituksen laajemmalle alueelle. Näin kiinnityskohdasta tulee kestävä ja tukeva.

Toipumiseen menee kolmisen viikkoa. Toipumisaikana tulee välttää niitä liikkeitä, jotka aiheuttivat kipua ennen toimenpidettä. Muu harjoittelu on sallittua. Esimerkiksi kuntopyörää voi polkea jo leikkausta seuraavana päivänä. 


Asiantuntijat

Airo Ilari

Gastrokirurgi, Kirurgi

LL, lääkintöneuvos, gastroenterologian ja kirurgian erikoislääkäri. Gastroskopia, kolonoskopia, tyrä, sappi, tähystysleikkaukset, peräaukon sairaudet, pukamien hirtto