Menu

Urheilijan terveystarkastus

Vaikka urheilijat pääsääntöisesti ovat vahvoja ja terveitä, on syytä kysyä, mikä on urheilijan perusterveydentila. Tähän kysymykseen vastaa urheilijan terveystarkastus.

Erityisen merkityksellistä on sydämen tutkiminen, sillä urheilijan sydämessä tietyt poikkeamat ovat sallittuja. Tiedämme, että kestävyysurheilijoilla sydämen kammioiden koko on suurentunut, ja että voimaharjoittelu paksuntaa sydämen seinämiä ja nämä muutokset saattavat aiheuttaa sydänoireiden esiintyessä erotusdiagnostisia ongelmia. Haaste on myös se, että eri geneettisillä väestöryhmillä sallitaan hiukan erilaisia poikkeavuuksia mm. sydänfilmissä. Kansainvälistymisen myötä olemme näiden kysymysten edessä Suomessakin.

Suomessa on toimiva neuvolajärjestelmä ja kattava kouluterveydenhuolto, joten synnynnäiset sydänviat tulevat yleensä esille jo lapsena. Myös useat lajiliitot ja seurat vaativat urheilijoitaan käymään terveystarkastuksissa. Tämän vuoksi Suomessa ei juuri ole ollut urheilijoiden sydänperäisiä äkkikuolemia. Monissa muissa maissa niitä on, mikä on saanut kansainväliset urheilujärjestöt, jalkapallon FIFA ja UEFA etunenässä, tekemään suosituksia urheilijoiden säännöllisistä terveystarkastuksista.

Urheilijan terveystarkastusta suositellaan huippu-urheilijoille ja nuorille urheilijoille kerran vuodessa, silloin kun nuoren harjoittelu alkaa muistuttaa määrältään ja laadultaan aikuisten harjoittelua. Moni huipulle pyrkivä nuori harjoittelee jo 16-vuotiaana varsin ammattimaisesti. Sydänfilmin ottaminen on tärkeää ja vanha sydänfilmi kannattaa aina ottaa terveystarkastukseen mukaan vertailua varten. Tarkastuksen yhteydessä käydään läpi mm. kuinka välttää lajiin liittyviä tyyppivammoja. Myös rokotusten voimassaolo tarkastetaan. 

Huom! Urheilijan terveystarkastus on ennaltaehkäisevää toimintaa. Sen yhteydessä lääkäri arvioi mahdollisen jatkotutkimusten tai -hoidon tarpeen ja näitä varten varataan uusi vastaanottoaika. 


Ohjeet

1.

Varaa aika urheilijan terveystarkastukseen puhelimitse numerosta 09 7750 800.

2.

Käy laboratoriossa 3–4 arkipäivää ennen lääkärin vastaanottoa. Suosittelemme laboratoriotutkimusten ottamista samalla lääkäriasemalla, jolla tapaat lääkärin. Laboratoriotutkimuksen sisältö on CRP C-reaktiivinen proteiini, perusverenkuva sekä trombosyytit ja lepo-EKG eli sydänfilmi. 

3.

Ennen tarkastukseen tuloa täytä esitietolomake (förhandsuppgifter på svenska). Mahdollinen aikaisempi EKG kannattaa ottaa mukaan.

4.

Tarpeen mukaan otetaan muita tutkimuksia ja esimerkiksi fysioterapeutin arvio lihastasapainosta.

*

Tervetuloa Diacoriin! 

Kustannukset

Urheilijan terveystarkastuksen kokonaishinta on 226 €. Mahdolliset lisätutkimukset ja fysioterapeutin arvio laskutetaan erikseen.

Asiantuntijat

Kanervo Aki

Työterveyslääkäri, Yleislääkäri

Yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri. Urheilulääketiede, liikennelääketiede, sukelluslääketiede ja teollisuuslääketiede

Korpi Kirsi

Kardiologi, Urheilulääkäri, Yleislääkäri

LL, kardiologian erikoislääkäri. Diacor Urheilulääketieteen vastuulääkäri. Kardiologiset tutkimukset: sydämen ultraäänitutkimus, kliininen rasituskoe. Sydänsairauksien hoito ja ennaltaehkäisy, urheilijoiden ylikuormitustilat, urheilijoiden terveystarkastukset, sisätautiset ongelmat

Köhler Klaus

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Yleislääkäri, Urheilulääkäri

LL, liikuntalääketieteen erikoislääkäri. Urheiluun ja liikuntaan liittyvät erityiskysymykset, urheiluvammat - tapaturmat ja rasitusperäiset vaivat, rasitusastma ja muut hengitysoireet, suorituskyvyn ongelmat ja ylikuormitus, nuoret urheilijat, urheilijoiden terveystarkastukset. Joukkuelääkäri, urheilijoiden omalääkäri

Suominen Samu

Työterveyslääkäri, Yleislääkäri

LL, työterveyshuoltoon erikoistuva. Sairauksien hoito, pientoimenpiteet, raskaudenkeskeytyslausunnot, huumelausunnot

Vihavainen Mika

Yleislääkäri, Urheilulääkäri

LL. Yleislääketiede, päivystyspotilaat, pientoimenpiteet, luomen poistot, patin poistot, kynsiongelmat, kryohoidot, terveystarkastukset, urheilijan terveystarkastukset, liikuntavammat, urheiluvammat, erityisesti: voimisteluvammat, kamppailulajivammat, yleisurheiluvammat, kuntosalivammat. Esteettiset hoidot: Fractora RF -kasvohoito ja karvanpoisto laserilla