Menu

Silmien ikänäköleikkaus

Ikääntyessämme silmän sisäisen linssin eli mykiön mukautumiskyky heikkenee vähitellen. Yleensä ikänäkö alkaa vaivata, kun on täyttänyt 40–45 vuotta, vaikka vaihtelut ovat yksilöllisiä. Tämä aiheuttaa vaikeuksia nähdä tarkasti lähelle. Silmälaseilla tämä korjataan joko erillisillä lukulasilla tai moniteholinssillä. Laserleikkauksellakin voidaan auttaa ikänäöstä kärsiviä.

Ikänäkö voidaan huomioida silmien laserleikkauksessa siten, että silmät korjataan tarkoituksella eriparisiksi. Tätä kutsutaan monovisioksi. Menetelmässä johtava silmä laseroidaan kauas näkeväksi eli nollaan ja lähisilmä jätetään tarkoituksella noin. 0.75–1.50 dioptria likinäköiseksi. Silmien lievään eriparisuuteen tottuminen on yksilöllistä mutta yleisimmin tottuminen vie muutamasta päivästä viikkoihin. Esitutkimuksessa näytämme koelinssien avulla miten näet ikänäköleikkauksen jälkeen.

Suurimman hyödyn monovisionista saavat ikänäön alkuvaiheessa olevat asiakkaat, joilla lähikorjauksen määrä on vielä pieni (0.50–1.00 dioptria). Ikänäön lisääntyessä tarvitaan lukulasit pientä tekstiä varten.


Ohjeet

1.

Mikäli harkitset silmien ikänäköleikkausta, suosittelemme, että varaat ajan maksuttomaan hoitoarvioomme. Hoitoarvio sisältää optometristimme tekemän haastattelun sekä alustavan silmätutkimuksen. Myös sarveiskalvon paksuus mitataan. Hoitoarvion teko kestää 15–20 minuuttia. Varaa aika soittamalla numeroon 09 7750 8111 tai täyttämällä yhteydenottolomake tai varaamalla netistä. Sähköpostitse asioidessasi huomioithan että maksuttoman hoitoarvion varaamiseen tarvitaan aina henkilötunnus, joten sisällytäthän viestiisi puhelinnumeron, niin soitamme sinulle takaisin ajan varaamiseksi.

2.

Voit myös varata ajan suoraan esitutkimukseen optometristille ja leikkaavalle silmälääkärille. Esitutkimuksessa selvitetään erilaisin tutkimuksin ja mittauksin silmiesi soveltuvuus laserleikkaukseen. Tutkimuksessa silmän taittovoima ja näöntarkkuus mitataan, silmän keskeiset rakenteet tutkitaan mustuainen laajennettuna sekä tehdään sarveiskalvon topografiatutkimus ja aaltorintamamittaukset. Ennen esitutkimusta ja leikkausta piilolinssien käytössä pidetään taukoa:

  • Pehmeät päiväkäyttöiset piilolinssit – 1 viikko
  • Yötä päivää käytettävät piilolinssit – 2 viikkoa
  • Kovat piilolinssit – 4 viikkoa
3.

Leikkaus tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä Diacorin Silmäyksikössä Ruoholahdessa. Leikkauksessa silmän pinta puudutetaan silmätipoilla. Leikkaus on kivuton, mutta toimenpide saattaa tuntua hetken epämiellyttävältä. Kotiin pääset jo noin tunnin kuluttua leikkauksesta, heti kun leikkaava lääkäri on tarkastanut silmäsi. Evästämme sinut kotimatkalla selkein kotihoito-ohjein.

4.

Jälkitarkastukset tehdään noin tunti LASIK-leikkauksen jälkeen sekä 1–3 vrk (leikannut lääkäri), 1 kk (optometristi ja leikannut lääkäri) ja 6 kk:n (optometristi ja leikannut lääkäri kuluttua leikkauksesta. PRK-leikkauksen jälkeen jälkitarkastukset ovat noin 4 vrk, 1 kk ja 6 kk:n leikkauksen jälkeen.

Kustannukset

Laserleikkauksen hintaan vaikuttaa leikkaustekniikka. Ennen jokaista leikkausta potilaalle tehdään huolellinen esitutkimus, jossa valitaan hänelle sopiva leikkausmenetelmä. Asiakas saa Kela-korvausta esitutkimuksesta ja jälkitarkastuksista.
Laserleikkauksen esitutkimus 255 € + toimistomaksu 17 €
Molempien silmien laserleikkaus 3245 € + toimistomaksu 17 €
Jälkitarkastukset 80–120 € + toimistomaksu 17 €

Toimipisteet

Silmien laserleikkaukset tehdään Silmäyksikössämme Diacor Ruoholahden lääkäriasemalla.

 

Ruoholahden Silmäyksikkö

Porkkalankatu 22 C, 2krs.

Ajanvaraus puh.  09 7750 8111

Tiedustelut puhelimitse tai sähköpostitse (silmayksikko@diacor.fi).

Ruoholahti

Porkkalankatu 22 A
00180 Helsinki

Maanantai - torstai 7.30-20
Perjantai 7.30-18
30.4.-1.5. Suljettu
6.5. 9-14
24.5. 7.30-18
25.5. Suljettu

Asiantuntijat

Kokeneet silmätautien erikoislääkärit, silmäkirurgit Timo Hellstedt ja Tapio Ihanamäki tekevät Silmäyksikössämme silmän laserleikkauksia.

Hellstedt Timo

Silmälääkäri

LT, silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi. Kaihikirurgia ja jälkikaihen poisto, taittovirhekirurgia (femtolaser), silmän etuosakirurgia, sarveiskalvon siirrot, Intacs-toimenpiteet, keratoconus-potilaiden hoito

Ihanamäki Tapio

Silmälääkäri

LT, silmätautien ja neuro-oftalmologian erikoislääkäri, silmäkirurgi. Harmaakaihikirurgia, jälkikaihin laserhoito (YAG), silmänpaineen laserhoito (selektiivinen lasertrabekuloplastia, SLT), taittovirheleikkaukset (LASIK, PRK), glaukooman laserhoito, neuro-oftalmologian diagnostiikka, silmäsairauksien diagnostiikka ja hoito