Menu

Silmätutkimukset

Teemme paljon erilaisia silmätutkimuksia. Osassa tutkimuksissa laajennetaan mustuaiset. Autolla ajo ei ole heikentyneen näöntarkkuuden vuoksi suotavaa heti kyseisten tutkimusten jälkeen. Alla on tarkempaa tietoa silmätutkimuksista ja niihin valmistautumisesta.

 

SILMÄKUVAUKSET

Silmän verkkokalvon valokerroskuvaus

OCT-tutkimus (Optical coherence tomography) on valokerroskuvaus, jolla tutkitaan verkkokalvon ja näköhermon sekä hermosäikeiden muutoksia. Tutkimuksessa laajennetaan mustuaiset silmätippojen avulla. Autolla ajo ei ole suotavaa joitakin tunteja tutkimuksen jälkeen huonontuneen lähinäkökyvyn vuoksi. Tutkimukseen varataan aikaa puolesta tunnista tuntiin.

Silmän valokuvaus

Silmästä otetaan kuvia sekä silmän pinnalta että verkkokalvolta silmän muutosten havaitsemiseksi. Silmän pintaa kuvattaessa ei käytetä mustuaista laajentavia tippoja. Sen sijaan kun kuvia otetaan verkkokalvolta (papilla-, hermosäie-, makula-  ja diabeteskuvat), mustuainen laajennetaan silmätippojen avulla. Autolla ajo ei ole suotavaa joitakin tunteja tutkimuksen jälkeen huonontuneen lähinäkökyvyn vuoksi. Tutkimukseen varataan aikaa noin tunti.

Silmänpohjan väriainekuvaus

FAG-kuvaus eli silmänpohjan väriainekuvaus on tutkimus, jolla pyritään selvittämään silmänpohjan verisuoni- ja muita muutoksia. Kuvausta varten mustuaiset laajennetaan voimakkailla silmätipoilla. Käsivarren laskimoon ruiskutetaan väriainetta, joka kulkeutuu verenkierron mukana silmänpohjan verisuoniin ja samanaikaisesti otetaan useita peräkkäisiä valokuvia.

Mustuaisten laajennuksen vuoksi silmät ovat valonarat ja näkökyvyn tarkennus eri etäisyyksille on heikentynyt useita tunteja. Kotimatkalla liikenteessä on oltava tavallista varovaisempi. Autoa ei saa ajaa. Aurinkolasit on syytä varata mukaan. Väriaine poistuu kehosta virtsan mukana ja voi muuttaa virtsan tummemmaksi noin 24 – 36 tunniksi ja ihon kellertäväksi noin 6 – 12 tunniksi.

Ennen kuvausta saa syödä ja ottaa muut lääkkeet normaalisti, paitsi ei mustuaisia supistavia silmätippoja (esim. Pilocarpin, Timpilo, Fotil).

Kuvauksen jälkeen seurataan yleisvointia ja mahdollista allergiaoireiden ilmaantumista noin ½ tuntia. Aikaa valmisteluun, kuvaukseen ja jälkiseurantaan on varattava yhteensä vähintään 2 tuntia.

NÄKÖKENTTÄTUTKIMUKSET

Näkökenttätutkimuksilla tutkitaan näkökentän laajuutta ja mahdollisia puutoksia näkökentässä. Näkökenttäpuutokset voivat johtua silmän ja näköhermon sairauksista tai aivotoiminnan häiriöistä.  Näkökenttätutkimuksella voidaan todeta glaukooman eli silmänpainetaudin aiheuttama näköhermon pysyvä vika jo aikaisemmin ennen kuin itse muutoksia voi huomata näkökyvyssä.

Tutkimukseen voi tulla autolla. Tutkimukseen tullessa on hyvä olla mukana tuoreimmat silmälasiarvot. Tutkimus kestää noin tunnin.

Octopus 101-perimetri

Tutkimusmenetelmänä käytetään näkökentän kynnysarvomittausta. Tavallisimmat tutkimusohjelmat ovat G2 ja TOP. Tutkimus suoritetaan yksi silmä kerrallaan näyttäen tutkittavalle erikokoisia valoja. Tavallisin syy tulla tutkimukseen on glaukooma.

Goldmann-näkökenttätutkimus

Goldmann- näkökenttätutkimusta käytetään tutkittaessa silmäpainetautia sairastavien lisäksi neurologisia potilaita, tutkimuksella selvitetään esimerkiksi aivohalvauksen aiheuttamia näkökenttäpuutoksia. Tutkimus suoritetaan yksi silmä kerrallaan näyttäen tutkittavalle erikokoista liikkuvaa valoa.

SILMÄNPAINEEN MITTAUS

Silmänpaine mitataan applanaatiotonometrillä tai tarvittaessa Icarella. Applanaatiotonometrillä mitattaessa käytetään silmätippoja, jotka puuduttavat silmän pinnan ja värjäävät silmät keltaisiksi. Tipat eivät vaikuta näkökykyyn, mutta voivat aiheuttaa kirvelyä ja silmät voivat tuntua tutkimuksen jälkeen tahmeilta ja puutuneilta n. 30 min ajan.

Kertamittaus

Silmänpaineen kertamittaus tehdään yleensä applanaatiotonometrillä.

Vuorokausikäyrä

Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää silmänpaineen vuorokausivaihtelua. Silmäpaine mitataan (applanaatiotonometrillä) kolmeen kertaan päivän aikana muutaman tunnin välein (n.  klo  8, 11.45 ja 15). Mahdolliset kotona jatkuvasti käytettävät tipat voi laittaa normaalisti. Tutkimukseen voi tulla autolla.

VÄRINÄKÖTUTKIMUKSET   

Panel-15 värinäkötesti

Tutkimuksessa testataan värinappuloiden avulla värien havaitsemiskykyä. Testin kesto on lyhyt, vain noin puoli tuntia. Tutkimukseen voi tulla autolla.

Panel-100 värinäkötutkimus

Tutkimuksessa testataan värien havaitsemiskykyä laajemmin. Aikaa varataan noin kaksi tuntia. Tutkimukseen voi tulla autolla.

SARVEISKALVON PAKSUUSMITTAUS   

Sarveiskalvon paksuusmittauksesta käytetään myös nimeä pachymetri. Sarveiskalvon paksuutta voidaan mitata valolla, OCT-kamera,  ja ultraäänimenetelmällä, käytössämme on  Pachmate-mittari.  Mittausta käytetään apuna glaukoomariskiä arvioitaessa. Pachmatea käytettäessä silmän pinta puudutetaan silmätipoilla.

TOPOGRAFIA  

Topografialla määritetään sarveiskalvon muotoa.  Topografia kuuluu taittovirhekirurgian esitutkimukseen ja erilaisten sarveiskalvon sairauksien, kuten keratoconuksen (sarveiskalvon kartiopullistuman) toteamiseksi. Tutkimus on kivuton.


Ohjeet

1.

Silmätutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete. Saatuasi lähetteen, voit varata tutkimusajan Silmäyksikköömme puh. 09 7750 8160.

2.

Tutkimus tehdään yllä olevan kuvauksen mukaan. Lue kuvaus tarkkaan, sillä osassa tutkimuksissa laajennetaan mustuaiset. Autolla ajo ei ole heikentyneen näöntarkkuuden vuoksi suotavaa heti kyseisten tutkimusten jälkeen. Ota mukaan näkökenttätutkimuksiin tuoreimmat silmälasiarvot.

3.

Suurin osa tutkimusten tuloksista on heti käytettävissä sähköisesti silmälääkäreillämme. Postitamme tarvittaessa tutkimustulokset omalle lääkärillenne.

Kustannukset

Silmätutkimusten arvioidut hinnat ennen KELA-korvausta:
OCT: 139-273e
Silmän valokuvaus: 72-104e
Väriainekuvaus: 286e
Octopus: 44-105e
Goldmann: 55-80e
Kertapaineenmittaus: 26e (ei KELA-korvausta)
Vuorokausikäyrä: 40e
Panel-15: 37e
Panel-100: 60e
Sarveiskalvon paksuusmittaus: 35e (ei KELA-korvausta)
Topografia: 60e

Toimipisteet

Ruoholahti

Porkkalankatu 22 A
00180 Helsinki

Maanantai - torstai 7.30-20
Perjantai 7.30-18
30.4.-1.5. Suljettu
6.5. 9-14
24.5. 7.30-18
25.5. Suljettu

Asiantuntijat

Hellstedt Timo

Silmälääkäri

LT, silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi. Kaihikirurgia ja jälkikaihen poisto, taittovirhekirurgia (femtolaser), silmän etuosakirurgia, sarveiskalvon siirrot, Intacs-toimenpiteet, keratoconus-potilaiden hoito

Ihanamäki Tapio

Silmälääkäri

LT, silmätautien ja neuro-oftalmologian erikoislääkäri, silmäkirurgi. Harmaakaihikirurgia, jälkikaihin laserhoito (YAG), silmänpaineen laserhoito (selektiivinen lasertrabekuloplastia, SLT), taittovirheleikkaukset (LASIK, PRK), glaukooman laserhoito, neuro-oftalmologian diagnostiikka, silmäsairauksien diagnostiikka ja hoito