Menu

Silmälääkärin vastaanotto

Silmälääkärin vastaanotolle hakeutumisen yleisimmät syyt ovat näkökyvyn heikentyminen, silmien näköhäiriöt, tulehdukset, kipu tai kuivumisen tunne. Osa silmäsairauksista on oireettomia ja ikääntyessä silmäsairaudet yleistyvät voimakkaasti, jolloin säännölliset silmätarkastukset ovat tärkeä osa sairauksien ennaltaehkäisyä.  

Suositus yli 40-vuotiaiden silmätarkastuksille on vähintään viiden vuoden välein ja yli 60-vuotiaille vähintään kolmen vuoden välein (Glaukooman valtakunnallinen Käypä hoito -suositus). Jos suvussa on silmäsairauksia, silmälääkärin tutkimus on usein aiheellinen useammin.

Vastaanotolla silmätautien erikoislääkäri tutkii näkökykyä erilaisilla laitteilla, tekee mikroskooppi tutkimuksen ja mittaa silmänpaineen. Hän tutkii myös silmien taittovirheet ja tarvittaessa antaa silmälasireseptin sekä tekee erityisiä tutkimuksia yksilöllisesti.

Silmien tutkiminen vaatii usein silmätippoja, joilla joko laajennetaan mustuaiset tai puudutetaan silmää. Laajennustippojen vaikutus alkaa noin 10 -20 min kuluessa ja kestää muutamasta tunnista jopa seuraavaan päivään saakka. Puudutustippojen vaikutus alkaa heti ja kestää noin puoli tuntia. Silmätippojen tiputus voi aiheuttaa silmissä ohimenevää kirvelyä. Vastaanotolle on hyvä ottaa mukaan aurinkolasit ja saapua ilman omaa autoa. Näin voi varautua mahdollisesti käytettäviin mustuaista laajentaviin silmätippoihin: aurinkolasit suojaavat häikäisyltä ja autolla ajo ei ole mustuaisen laajennuksen jälkeen sallittua.

Silmälääkärin vastaanotolla sovitaan mahdollisista lisätutkimuksista, hoidosta ja mahdollisesta kontrollikäynnistä. Tarvittaessa silmälääkäri ohjaa asiakkaan jatkotutkimuksiin.


Ohjeet

1.

Osalle silmälääkäreistämme pystyy ajan varaamaan tällä hetkellä vain puhelimitse. Jos et löydä kaipaamaasi asiantuntijaa nettiajanvarauksesta, soita Silmäyksikön ajanvaraukseen 09 7750 8160 tai 09 7750 800.

2.

Varsinkin ensimmäisellä kerralla on syytä huomioida seuraavat asiat:

  • Piilolinssit on hyvä olla pois ennen lääkärin vastaanotolle saapumista.  
  • Ota mukaan vanhat silmälasireseptit sekä käytössä olevat silmälasit ja lääkereseptit.
  • Jos olet joskus saanut yliherkkyysoireita jostakin lääkeaineesta, ne on hyvä olla kirjoitettuna ylös ja mainita silmälääkärille ennen silmätippojen tiputusta.
  • Jos olet ollut jossakin muualla hoidossa tai seurannassa, ota mukaan muualla tehdyt asiaan liittyvät sairauskertomukset ja tutkimustulokset.
  • Mainitse käytössä olevat reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet ja luontaistuotevalmisteet.
  • Jos suvussasi on silmäsairauksia, ne on myös hyvä tuoda esille. 
3.

Sovi vastaanoton jälkeen maksun yhteydessä mahdollisista lääkärin määräämistä jatkotutkimuksista.

Kustannukset

Silmälääkäri määrittelee itse käyntinsä maksavien käyntipalkkionsa, joten niissä on vaihteluväliä esimerkiksi vastaanottoon käytetyn ajan mukaan. Tiedon kunkin lääkärin vastaanottohinnasta saa verkosta tai ajanvarauksen yhteydessä.
Yleinen hinta alle 20 minuutin käynnille on noin 100 €, josta sairausvakuutuskorvaus (”sv-korvaus” tai ”Kela-korvaus”) 13,50 €, mikä vähennetään palkkiosta suoraan maksutapahtuman yhteydessä. Asiakkaan maksettavaksi jää 86,50 € ja poliklinikkamaksu 18,90 €. Mahdolliset tutkimukset laskutetaan erikseen.

 

Toimipisteet

Silmälääkärin vastaanottoja on tarjolla Diacorissa Ruoholahden Silmäyksikön lisäksi Keskustan, Itäkeskuksen ja Tapiolan lääkäriasemilla.

Ruoholahti

Porkkalankatu 22 A
00180 Helsinki

Maanantai - torstai 7.30-20
Perjantai 7.30-18
24.5. 7.30-18
25.5. Suljettu

Keskusta

Keskuskatu 7
00100 Helsinki

Maanantai - torstai 7-20
Perjantai 7-19
Lauantai 9-18
Sunnuntai 12-18
25.5. 12-18

Itäkeskus

Tallinnanaukio 4 A
00930 Helsinki

Maanantai - torstai 7.30-20
Perjantai 7.30-18
Lauantai - sunnuntai 10-16
24.5. 7.30-18
25.5. 10-16

Tapiola

Kauppakeskus AINOA
Länsituuli 7, 3. krs
02100 Espoo

Maanantai - perjantai  7.30-21
Lauantai  9-18
Sunnuntai 12-18
25.5. 12-18

Asiantuntijat

Forsman Sauli

Silmälääkäri

LL, silmätautien erikoislääkäri. Silmäluomileikkaukset (roikkuvat yläluomet, näpyt ja muut kasvaimet, luomien asentovirheet)

Hartman Rolf

Silmälääkäri

LL, silmätautien erikoislääkäri. Nuorten (10-vuotiaat ja vanhemmat) ja aikuisten silmälääkärin vastaanotot 

Hellstedt Timo

Silmälääkäri

LT, silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi. Kaihikirurgia ja jälkikaihen poisto, taittovirhekirurgia (femtolaser), silmän etuosakirurgia, sarveiskalvon siirrot, Intacs-toimenpiteet, keratoconus-potilaiden hoito

Ihanamäki Tapio

Silmälääkäri

LT, silmätautien ja neuro-oftalmologian erikoislääkäri, silmäkirurgi. Harmaakaihikirurgia, jälkikaihin laserhoito (YAG), silmänpaineen laserhoito (selektiivinen lasertrabekuloplastia, SLT), taittovirheleikkaukset (LASIK, PRK), glaukooman laserhoito, neuro-oftalmologian diagnostiikka, silmäsairauksien diagnostiikka ja hoito

Immonen Ilkka

Silmälääkäri

Professori, silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgian erityispätevyys. Kaihileikkaukset, lasiais-verkkokalvoleikkaukset, verkkokalvon sairaudet

Jaakkola Aino

Silmälääkäri

LT, silmätautien erikoislääkäri. Silmänpohjan ikärappeuma, seuranta ja pistoshoidot, verkkokalvosairaudet

Kantoluoto Olli

Silmälääkäri

LL, silmätautien erikoislääkäri

Katz Sissi

Silmälääkäri

LT, silmätautien erikoislääkäri. Silmätautien diagnostiikka ja hoito

Luukkanen Perttu

Silmälääkäri

Silmätautien erikoislääkäri

Lähteenoja Liisa

Silmälääkäri

LT, silmätautien erikoislääkäri

Ollila Terhi

Silmälääkäri

LL, silmätautien erikoislääkäri, FEBO. Silmäsairauksien diagnostiikka ja hoito, lasten silmäsairaudet

Pakkanen Pekka

Silmälääkäri

LL, silmätautien erikoislääkäri

Qadri Fouad

Silmälääkäri

Silmätautien erikoislääkäri, kaihikirurgi

Ranta Päivi

Silmälääkäri

LT, silmätautien erikoislääkäri

Silfverswan Peter

Silmälääkäri

LL, silmätautien erikoislääkäri

Somersalo Mikko

Silmälääkäri

LL, silmätautien erikoislääkäri

Tuomaala Seppo

Silmälääkäri

LT, silmätautien erikoislääkäri. Yleissilmäsairaudet, diabeteksen ja silmän verenkiertohäiriöiden diagnostiikka ja laserhoito, silmäkasvaimet, jälkikaihin ja glaukooman laserhoidot sekä silmän alueen kirurgiset pientoimenpiteet

Wilska Rosi

Silmälääkäri

LL, silmätautien erikoislääkäri