Menu

Siedätyshoidot

Allergian siedätyshoito on tärkeä osa allergian hoitoa ja edelleen ainoa saatavilla oleva syynmukainen allergian hoitomuoto. Siedätyshoidolla voidaan tehokkaasti vähentää allergiaoireita ja oireenmukaisen lääkityksen tarvetta.  Noin 90 % siedätyshoitoa saaneista saa hyvän tai erinomaisen vasteen hoidosta. Osa paranee oireettomiksi. 

Siedätyshoito toteutetaan yleensä pistoksina ihon alle. Hoitoa voidaan antaa jopa 2-3 allergeenille samanaikaisesti. Heinäsiedätys voidaan toteuttaa myös tablettisiedätyksenä. Siedätyshoito kestää yleensä 3 vuotta, pistiäissiedätyksen kestää poikkeuksellisesti 5 vuotta. Pistoksilla käydään aluksi kerran viikossa 2 kuukauden ajan, jonka jälkeen pistokset annetaan 6-8 viikon välein. Siedätyshoito edellyttää käynnin valvovan lääkärin vastaanotolla 1-2/ x vuosi.

Lääkäri tekee aina ensin arvion, soveltuuko potilas siedätykseen vai esiintyykö siedätykselle vasta-aiheita.

Siedätyshoito aloitetaan yleensä syksyllä siitepölykauden jälkeen. Siedätyshoito kestää yleensä kolme vuotta ja vaatii sitoutumista

Mille voidaan siedättää?

  • Lehtipuiden siitepöly (koivu)
  • Heinien siitepöly (timotei)
  • Eläimet (kissa, koira, hevonen) tietyin edellytyksi ( ei lapsia)
  • Huonepölypunkit

Lasten siedätyshoidot on keskitetty Iso Omenan lääkäriasemalle. Lasten osalta annamme pistossiedätystä koivulle ja timoteille. Timoteille aloitamme myös tablettisiedätyksiä.

Ennen siedätyshoidon aloittamista tutkitaan allergiat, tehdään keuhkojen toimintakokeet. Tutkimukset olisi hyvä tehdä ajoissa alkusyksystä, jotta siedätyshoidot päästään aloittamaan hyvissä ajoin ennen seuraavan siitepölykauden alkua.

Siedätyshoidon aloittaa allergisten sairauksien tutkimiseen ja hoitoon perehtynyt lääkäri.


Ohjeet

1.

Siedätyshoitoon voi hakeutua varaamalla ajan ensin siedätyshoitoon perehtyneen lääkärin vastaanotolle. Voit varata ajan verkossa tai puhelimitse. Lisätietoa siedätyksistä ja siedätyshoidon vastuulääkäreistä saa toimipisteiden sairaanhoitajilta:

  • Diacor Iso Omena p. 09 7750 6255
  • Diacor Itäkeskus p. 09 7750 6301
  • Diacor Tapiola p. 09 7750 8555
2.

Lääkärin lähetteellä tehdään ensin allergia- ja astmatutkimukset, joiden jälkeen päätetään siedätyshoidon aloittamisesta. 

Kustannukset

Alkututkimusten hinta on noin 350 € + lääkärin palkkio. Siedätyshoitokäynti sairaanhoitajalla maksaa alkaen 42 € /käynti. Siedätyshoitouutteen ja varalääkkeiden kustannukset ovat noin 450–500 € / vuosi.
Yksittäisen käynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 18,90 €. Sarjahoidoista peritään yksi poliklinikkamaksu alkavaa viiden kerran sarjaa kohden.

Toimipisteet

Iso Omena

Kauppakeskus Iso Omena
Piispansilta 9, 2. krs
02230 Espoo

Maanantai - perjantai 7.30-20
Lauantai - sunnuntai 10-17
25.5. 10-17

Itäkeskus

Tallinnanaukio 4 A
00930 Helsinki

Maanantai - torstai 7.30-20
Perjantai 7.30-18
Lauantai - sunnuntai 10-16
24.5. 7.30-18
25.5. 10-16

Tapiola

Kauppakeskus AINOA
Länsituuli 7, 3. krs
02100 Espoo

Maanantai - perjantai  7.30-21
Lauantai  9-18
Sunnuntai 12-18
25.5. 12-18

Asiantuntijat

Hammarén-Malmi Sari

Korvalääkäri

LT, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, rinokirurgian ja rinoallergologian lisäpätevyys. Nenän ja nenän sivuonteloiden oireiden ja sairauksien hoidot ja leikkaukset, korvatulehdusten hoidot, kita- ja nielurisojen poistot, korvien putkitukset, siedätyshoidot, korvien, nenän ja suun pientoimenpiteet

Huunonen Pauliina

Astmahoitaja

Astma, aikuisten siedätyshoidot

Latva Mari

Astmahoitaja

Astma, allergia, lasten sairaanhoito, lasten prick-testit ja siedätyshoidot

Stark Harri

Keuhkolääkäri, Allergologi

LT, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri. Astma, keuhkoahtaumatauti, uniapnea, keuhkosairaudet, hengitystiesairauksiin liittyvät allergiat, siedätyshoidot, yskän, hengen ahdistuksen ja muiden hengitystieoireiden syiden selvittely, tupakasta vieroitus

Virrankoski Terttu

Ihotautilääkäri

Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri. Ihotaudit, allergiset sairaudet, allergiatestit ja siedätyshoidot, pienet kirurgiset toimenpiteet, luomien dermoskopia, jäädytyshoidot, kainalon Botox-hoidot

Vornanen Kirsti

Lastenlääkäri, Lastenallergologi

LL, lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri. Lasten infektiosairaudet, siitepöly- ja ruoka-aineallergiat, atooppinen ihottuma, allerginen nuha, astma, allergiaselvittelyt, ruoka-ainealtistukset, siedätyshoito