Menu

Sappikivitautien leikkaushoito

Sappikipu kuuluu äkillisiin vatsakipuihin, jonka vuoksi lääkärin vastaanotolle hakeudutaan vuorokaudenajasta riippumatta. Lääkärin vastaanotolla ja tutkimuksissa selvitetään, mikä sappikivun syynä on. Oireita antavan sappikivitaudin ainoa hoito on leikkaus.

Sappikivi syntyy, kun sapen aineosat alkavat kiteytyä sappirakossa seisovassa sappinesteessä ja/tai sappirakon seinämä on viallinen. Sappirakon lisäksi kiviä voi olla myös sappitiehyessä. Sappirakon tyhjenemishäiriöt ja ylipaino lisäävät sappikivien muodostumista. Sappikivisairaus on hyvin yleinen, noin 30 % ihmisistä sairastuu siihen elämänsä aikana.

Sappikivitaudin oireena on äkillisesti alkanut ylävatsakipu, joka paikallistuu oikean kylkikaaren seudulle tai keskiylävatsalle. Kipu voi säteillä myös hartiaan tai oikean lapaluun seutuun. Kipukohtaukseen liittyy myös oksentelua ja pahoinvointia. Kipukohtauksen aikana on vaikea löytää sopivaa asentoa. Jos kipu ei helpota muutaman tunnin kuluessa, syynä voi olla sappirakon tulehdus ja sappitiehyeen tukos. Tällöin kivun lisäksi voi esiintyä kuumetta sekä keltaisuutta, joka ilmenee muutaman päivän kuluessa.

Sappikivileikkauksessa poistetaan sappirakko ja sen mukana kivet. Sappirakon poisto (kolekystektomia) ei aiheuta muutoksia ruoansulatukseen.  Sappirakon poisto tähystyksellä mahdollistaa leikkauksen muutaman pienen haavan kautta.

Päiväkirurgisen tähystysleikkauksen etuna on lyhyempi sairaalassaoloaika ja nopeampi toipuminen leikkauksen jälkeen. Leikkauksen jälkeen ruokailun suhteen ei ole rajoituksia. Lisäksi liikunta ja rasitus ovat sallittua normaalisti edellyttäen, että haavat eivät kipeydy. 

Sappikiviä voi tulla myöhemmin uudelleen. Silloin kivet muodostuvat sappitiehyeeseen, ja oireet ovat yleensä samanlaisia kuin sappirakon kivien aiheuttamat. Oireiden uusiutuessa on hakeuduttava lääkärin vastaanotolle tarvittavia tutkimuksia varten.

 

 


Asiantuntijat

Airo Ilari

Gastrokirurgi, Kirurgi

LL, lääkintöneuvos, gastroenterologian ja kirurgian erikoislääkäri. Gastroskopia, kolonoskopia, tyrä, sappi, tähystysleikkaukset, peräaukon sairaudet, pukamien hirtto

Kyhälä Lea

Gastrokirurgi, Kirurgi

LT, gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri. Nivustyrä, napatyrä, vatsanpeitteiden tyrä, sappikivet, tähystysleikkaukset, vatsavaivojen selvittely, mahalaukun tähystys (gastroskopia), peräsuolentähystys (proktoskopia), peräpukamien hirtto, peräaukon haavaumat, kirurgiset pientoimenpiteet