Menu

Refluksitaudin leikkaushoito

Mahalaukun sisällön nouseminen takaisin ruokatorveen ja jopa suuhun asti on hyvin yleinen vaiva. Yleisin oire on polttava tunne rintalastan takana eli närästys sekä happamat röyhtäykset. Sairaus voi aiheuttaa myös astmaoireita ja vaikeimmissa muodoissa ruokatorvi vähitellen ahtautuu.

Syynä on ruokatorven alaosan monimutkaisen sulkumekanismin huono toiminta. Sairaus todetaan ainoastaan mahalaukun tähystyksellä ja voidaan tarvittaessa hoitaa leikkauksella. Ennen mahdollista leikkausta tehdään vielä täydentäviä tutkimuksia. Sairaus liittyy usein palleatyrään, mutta se ei ole oireiden aiheuttaja.

Perushoitona ovat elintapamuutokset; kuten ilta-aterioiden välttäminen sekä painonpudottaminen. Tärkeä omahoito on sängyn päätypuolen kohottaminen 10 – 15cm, jolloin mahahapot eivät pääse ruokatorveen makuulla ollessa. Lääkehoidoista yleisin on haponeritystä vähentävä lääkitys. Lievissä oireissa happoa neutraloivat lääkkeetkin saattavat auttaa. Oireet voivat helpottua, mutta sairaus paranee harvoin lääkkeillä.

Refluksitaudin leikkaushoitoa on käytetty sairauden hoitoon jo kymmeniä vuosia. Leikkausmuotona on tähystyskirurgia (laparoskooppisesti suoritettava fundoplikaatio), jossa mahalaukkua nostetaan ylemmäksi ja kierretään ruokatorven ympäri muodostamaan takaiskuventtiili.

Leikkauksen tulokset ovat yleensä hyviä ja pitkäaikaisia. Joillakin leikatuista röyhtäiseminen vaikeutuu ja ilmavaivat lisääntyvät. Tämän vuoksi potilas ja hänen oireensa on perusteellisesti tutkittava ennen leikkausta. Normaali liikkuminen on sallittua leikkauksen jälkeen, mutta raskaita ponnistuksia on vältettävä pari viikon ajan. Jonkin aikaa saattaa esiintyä ruoan takertelua. Se on ohimenevää ja hoidoksi riittää rauhallinen ruokailutahti ja pienet kerta-annokset. Leivän, pullan, salaatin sekä banaanin syömistä on alkuun syytä välttää.