Menu

Polvinivelen vammojen hoito

Polvinivel on ihmisen suurin nivel, joka joutuu elimistön kahden pisimmän vipuvarren (reisi- ja sääriluun) välissä helposti alttiiksi vammoille. Polvinivelessä on kaksi nivelkierukkaa (sisempi ja ulompi), jotka toimivat pehmusteina, ”iskunvaimentimina”, luiden välissä. Nivelen tukevuudesta vastaavat neljä nivelsidettä. Eturistiside (ACL) on keskeinen ja sisemmän sivusiteen kanssa yleisimmin vaurioituva polven nivelside. 

Eturistisiteen vaurioituminen voi aiheuttaa kipua, polven pettämisoireita, turvotusta sekä polven löysyyden tunnetta. Polven vääntövamma tapahtuu tavallisimmin urheillessa, esimerkiksi pallopeleissä, lumilautailussa tai kampailulajeissa. Polvi voi myös vaurioitua kuoppaan astuessa, liukastuessa tai jopa kotona. Polven seudussa voi olla myös liiallisen kuormituksen aiheuttamia rasitusvammoja.

Polvi- ja urheiluvammoihin erikoistuneen lääkärin vastaanotolla selvitetään tarkkaan oireiden syntymekanismia sekä tutkitaan huolellisesti polven toimintaa käsin kokeilemalla, liikuttelemalla ja kevyesti vääntämällä. Usein tarvitaan röntgenkuvaus ja se voidaan tehdä samalla käynnillä. Magneettikuvaus paljastaa polvioireiden takana olevat syyt, esim. nivelkierukka-, rusto- tai nivelsidevauriot. Usein jo yhdellä vastaanottokäynnillä voidaan saada vaurio selville ja suunnitella jatkohoito.

Vähäinen ohimenevä polvikipu ei vaadi yleensä tarkempia tutkimuksia, mutta mm. ontumista aiheuttava polven kipu, turvotus, liikerajoitus, lukko-oire tai muljahtelu kannattaa selvittää ja hoitaa. Kohoasento, kylmähoito ja tulehduskipulääkkeet käyvät alkuun lieventämään polvinivelen turvotusta ja kipua. Osaa polvivammoista voidaan rauhassa seurata ja kontrolloida tilanne parin viikon kuluttua. Osalle saatetaan joutua suunnittelemaan kirurgista toimenpidettä, esimerkiksi polvinivelen tähystystä.

Kuntoutus on tärkeä osa polvivammojen hoitoa. Leikkauksen jälkeen annetaan täsmälliset ohjeet ja opastus oikeista ja turvallisista liikkeistä. Toisinaan hyödynnetään yhteistyössä fysioterapeuttien kanssa erityisiä kuntoutusmuotoja, esimerkiksi allaskuntoutusta.