Menu

Peräsuolen ulosluiskahduksen leikkaushoito

Peräsuolen ulosluiskahduksella eli prolapsilla tarkoitetaan tilaa, jossa peräsuoli työntyy peräaukon läpi ulos. Vaivan yleisyyttä ei tiedetä, koska tilannetta luullaan usein pukamasairaudeksi, ja oikea diagnoosi ja hoito jäävät tekemättä. Tyypillisenä oireena on peräaukon kutina, kirvely ja ihon haavautuminen. Tärkeimpänä syynä pidetään ummetusta ja/tai pitkäkestoista ponnistamista ulostettaessa. 

Peräsuolen prolapsi ei korjaannu itsestään. Mitkään paikallishoitoaineet eivät saa limakalvoa vetäytymään takaisin peräaukon sisäpuolelle, vaan siihen tarvitaan kirurginen toimenpide. Hoitona on peräsuolen ulosluiskahduksen leikkaus eli rektoplexia- leikkaus, joka tehdään tähystystoimenpiteenä. Leikkauksessa peräsuoli kiinnitetään molemmilta puoliltaan ristiluuhun, joko ommellen tai erityistä verkkoa käyttäen. Leikkauksessa heikentynyt pidätyskyky voidaan korjata paremmaksi. Mitä kauemmin sairaus on ollut, sitä huonommin peräaukon pitävyys korjaantuu.

Toimenpiteessä limakalvo vedetään sisään ompelemalla. Tällöin vähennetään samalla pukama-alueen verenkiertoa, mkä edelleen pienentää kudosta. Toimenpide tehdään päiväkirurgisesti Diacorin sairaalassa ja siitä toipuminen on yleensä nopeaa ja melko kivutonta. 

Leikkauksesta toipuminen on nopeaa. Leikkaushaavat eivät haittaa liikkeelle lähtöä. Näin suolen toiminta käynnistyy nopeammin, ja tehty kiinnitys ei joudu tarpeettomalle rasitukselle. Aluksi on suositeltavaa syödä kevyesti, jotta suolen toiminta käynnistyisi nopeammin.


Asiantuntijat

Airo Ilari

Gastrokirurgi, Kirurgi

LL, lääkintöneuvos, gastroenterologian ja kirurgian erikoislääkäri. Gastroskopia, kolonoskopia, tyrä, sappi, tähystysleikkaukset, peräaukon sairaudet, pukamien hirtto