Menu

Osteoporoosin hoito

Osteoporoosi on luun haurastumiseen liittyvä sairaus, jossa luun rakenne ja lujuus heikkenevät kasvattaen luunmurtumien riskiä. Osteoporoosin ensimmäinen oire onkin yleensä luunmurtumat ja siihen liittyvä kipu.

Luun haurastumisen syyt ovat moninaiset, mutta altistavia tekijöitä ovat ikääntymisen lisäksi muun muassa vähäinen liikunta tai pitkittynyt liikkumattomuus, runsas tupakointi, kalsiumin vähäinen saanti, hento ruumiinrakenne ja D-vitamiinin puutos sekä erityisesti pitkittynyt kortisonihoito. Osteoporoosin on todettu olevan naisilla yleisempää.

Osteoporoosin varhainen toteaminen ja hoidon aloitus ovat tärkeitä. Osteoporoosin toteamiseksi tarvitaan luuntiheysmittausta sekä tarvittaessa verikokeita ja muita lisätutkimuksia. Teemme Diacorissa luuntiheysmittauksia eli Dexa-tutkimuksia, joilla saadaan helposti ja nopeasti tieto luuston kunnosta. Luuntiheysmittaukseen tarvitaan lääkärin lähete.

Osteoporoosin hoitomahdollisuuksia on monia. Perushoitona ja suosituksina ovat huolehtia riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista sekä muistaa riittävä liikunnan ja lihasvoiman ylläpitäminen. Hoitoon kuuluu murtumien ja kaatumisen ennaltaehkäisy. Juuri sinulle sopiva hoitosuunnitelma ja mahdollinen lääkehoito suunnitellaan yksilöllisesti.