Menu

Olkapään sijoiltaanmenon ja nivelsiteiden venähdyksen hoito 

Sijoiltaanmeno on tyypillinen vamma monissa urheilulajeissa, esimerkiksi lumilautailussa. Oireina voivat olla rasituskipu, leposärky ja löysyyden tunne nivelessä.

Sijoiltaan mennyt nivel voi palautua itsestään paikalleen, mutta usein se täytyy kuitenkin palauttaa paikalleen vetämällä (ns. kantosidehoito). Olkapään sijoiltaanmenon leikkaushoito on kasvattanut viime vuosina suosiotaan, koska nuorilla potilailla olkanivel jää yleensä löysäksi kantosidehoidon jälkeen.

Nivelsiteiden venähdys paranee pääsääntöisesti itsestään, mutta joskus varsin viattomaltakin tuntuvan venähdys voi johtaa kapselivammaan, joka ei parane ja tarvitaan mahdollisesti leikkaushoitoa. Taustalla on usein olkanivelen ns. rustorenkaan irtirepeämä, mikä aiheuttaa löysän olkapään. Laajempi vaurio voi johtaa olkapään sijoiltaanmenoon. Tällainen vaurio voi olla todettavissa jo kliinisessä tutkimuksessa vastaanotolla, mutta tarkempaa vahvistusta tukee magneettikuvaus. Nivelsiteiden venähdys, kapselivaurio ja olkapään sijoiltaanmeno voidaan korjata hyvin tuloksin tähystyksellä, josta potilas pääsee kotiin jo samana päivänä. 

Iäkkäämmillä ihmisillä olkapään sijoiltaanmenoon liittyy suuri kiertäjäkalvosimen jännerepeämän riski. Se tulisikin tunnistaa, jotta jännerepeämä saadaan korjattua, ennen kuin jänne vetäytyy niin, ettei korjaus ole enää mahdollinen. Jos siis sijoiltaanmenon jälkeen olkanivelen liike ei palaudu, on syytä ryhtyä lisätutkimuksiin.