Menu

Ohjeita leikkaukseen valmistautuvalle

Turvallisen ja laadukkaan hoidon takaamiseksi arvioimme huolellisesti fyysisen tilasi, yleiskuntosi sekä mahdolliset riskitekijät ennen leikkausta. Leikkaushoidon valmisteluun ja ohjaukseen osallistuvat leikkaavan kirurgin lisäksi kivunhoitoon erikoistunut anestesialääkäri sekä sairaalan sairaanhoitajat. On tärkeää, että noudatat tarkkaan leikkaukseen valmistautumisen, leikkauspäivän ja leikkauksen jälkeisiä ohjeita.

Ennen leikkausta

Sairaanhoitaja soittaa sinulle muutamaa päivää ennen leikkausta käydäkseen läpi tarkan aikataulun sekä keskeiset valmistautumisohjeet. Ennakkotietolomake tulee olla täytettynä ennen soittoa. Sen voi täyttää ja palauttaa joko lääkäriasemalla leikkausta suunnittelevan käynnin yhteydessä tai verkossa täältä. Verkkoyhteys on suojattu.

Laskutusasiat kannattaa sopia hyvissä ajoin. Vakuutusyhtiöltä tarvitaan kirjallinen maksusitoumus ennen leikkausta. Diacorilla on voimassa olevat palvelusopimukset Folksamin, If:n (myös Kaleva ja Mandatum), LähiTapiolan (myös Turva), POP Vakuutuksen ja Vektorin kanssa. Ilman kirjallista maksusitoumusta tai itse maksavien asiakkaiden osalta lasku lähetetään kotiin leikkauksen jälkeen.Lisätietoja vakuutuksista ja laskutuksesta saa puhelimitse numerosta 09 7750 8180 tai sähköpostilla vakuutuspalvelut@diacor.fi

Voit myös avata maksutta Diacor Hoitotilin, jolloin sinulla on mahdollisuus joustavaan maksutapaan. 

Laboratoriotutkimukset

Jos lääkärisi on määrännyt laboratorio-, röntgen- ym. tutkimuksia, tulisi ne ottaa jo ennen sairaalaan tuloa. Kaikille 60 vuotta täyttäneille tehdään sydänsähkökäyrä- eli EKG-tutkimus ennen leikkausta. Kuuden kuukauden sisällä otettu EKG riittää yleensä, kunhan se on saatavilla.

Jos olet ollut hoidettavana sairaalassa tai hoitolaitoksessa Suomessa tai ulkomailla viimeisen kuuden (6) kuukauden aikana, tulee sinulta ottaa MRSA-näyte (metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus eli sairaalabakteeri) viisi vuorokautta ennen sovittua leikkauspäivää. Näytteenotto onnistuu laboratoriossamme.

Lääkkeet 

Jos sinulla on säännöllinen lääkitys, hoitava lääkäri selvittää, miten leikkauspäivä vaikuttaa lääkkeiden ottamiseen. Tulehduslääkkeitä ei tule ottaa niiden verenvuotoa lisäävän vaikutuksen takia, ellei lääkäri toisin suosittele. Myös diabetes- ja verenohennuslääkkeistä (esimerkiksi Aspirin ja Marevan) kannattaa neuvotella hoitavan lääkärin tai anestesialääkärin kanssa.

Aikaisemmat hoitotiedot ja muutokset terveydentilassa

Ota mukaan hoitotiedot ja mahdolliset leikkauskertomukset, jos hoito on tapahtanut muualla kuin Diacorissa. Lisäksi tarvitaan muualla kuin Diacorissa otettujen tutkimusten tulokset: laboratoriokokeet, röntgen-, magneetti- ym. kuvat, EKG-nauhat, veriryhmäkortti ja omat lääkepakkaukset.

Syöminen ja juominen

Toimenpidettä edeltävänä päivänä voi syödä ja juoda normaalisti. Ennen ilmoittautumisaikaa tulee olla syömättä 6 tuntia. Jos toimenpide on vasta iltapäivällä tai illalla, voi syödä kevyen aamiaisen. Vettä voi juoda 2 dl kaksi tuntia ennen ilmoittautumisaikaa.

Leikkauspäivänä

Leikkauspäivän varaamisen yhteydessä saat tiedon siitä, mihin aikaan sinun tulee ilmoittautua sairaalan vastaanottoon. Leikkauslähetteessä oleva kellonaika tarkoittaa aikaa, jolloin tulee ilmoittautua sairaalan vastaanottoon. Leikkaukset saattavat joskus venyä, joten saatat joutua odottamaan leikkauksen alkua jopa noin pari tuntia. Sairaalan tiloissa on käytettävissä ilmainen langaton verkko. Myös puhelimen normaali käyttö on sallittua.

Jatkohoito ja kotiuttaminen

Leikkauksen jälkeen saat tarkat jatkohoito-ohjeet ja sinulle varataan tarvittavat tarkastusajat. Saat myös yksilöllistä neuvontaa kuntoutukseen liittyen sairaalamme fysioterapeutilta. Tarvittaessa hän neuvoo myös ennen leikkausta.

Toimenpidepäivän iltana voit syödä kevyen aterian. Seuraavana päivänä voi jo syödä normaalisti, ellei erikseen toisin määrätä. Leikkausta seuraavien 24 tunnin aikana ei pidä ajaa ajoneuvoa eikä nauttia alkoholia tai rauhoittavia lääkkeitä.

Mikäli leikkauksen jälkeiseen hoitoon liittyy yöpyminen, hoitovuorokauden hinta on 412 €. Arvoasiakkaalle tarjoamme hoitovuorokauden alennuksella. Lue lisää arvoasiakkuudesta täältä.

Päiväleikkauksesta kotiutumisen yksi tärkeä edellytys on aikuinen, vastuullinen saattaja, joka saattaa potilaan kotiin ja on seuraavan yön hänen luonaan. Suosittelemme saattajaa käyttämään Kauppakeskus  Ruoholahden parkkihallia, joka on avoinna joka päivä klo 6–22 ja sinne pääsee katutasolta Porkkalankadulta, Länsisatamankadulta tai erkanemiskaistaa Länsiväylältä. Sairaalaan pääsee parkkihallista hissillä.

Diacorin arvoasiakkaille lapsipotilaan saattajalle on ilmainen pysäköinti Ruoholahden parkkihallissa.

Leikkauksen siirtäminen tai peruminen

Jos sairastut yskään tai kuumeeseen juuri ennen toimenpidettä tai terveydentilassasi tapahtuu muita äkillisiä muutoksia, ota yhteys joko päiväkirurgiseen yksikköön (puh. 09 7750 8182) tai vuodeosastoon (09 7750 8183). Niiden kautta saat halutessasi myös yhteyden anestesialääkäriin.