Menu

Nivustyrän leikkaushoito

Nivustyrä ilmenee pehmeänä pattina joko yhdellä puolen nivustaivetta tai molemmilla puolilla. Patti häviää yleensä makuuasennossa, kun vatsan paine pienenee tai kun sitä painetaan kädellä. Tyrä ei välttämättä aiheuta kipua, mutta liikkuessa oireet ja kipu voivat lisääntyä.

Nivustyrä voidaan tunnistaa lääkärin vastaanotolla. Sen toteamiseksi ei tarvita laboratoriokokeita tai kuvauksia. Nivustyrään ei juuri auta itsehoito tai lääkitys. Vaivan ainoa tehokas hoito on nivustyrän leikkaus (TAPP-leikkaus tai TEPP-leikkaus).

Nivustyrät (hernia inguinalis) ovat tavallisimpia tyriä. Nivustyrä on hyvin pitkälle perintötekijöistä riippuva rakenteellinen heikkous, jossa alavatsa, vinojen vatsalihasten ja nivustaipeen väli venyy ja syntyy pullistuma, jota kutsutaan tyräksi. Seisoma-asento asettaa lisäpainetta ja omalta osaltaan lisää pullistuman syntyä.

Nivustyrää on kahta tyyppiä: suoraa ja epäsuoraa. Suora (eli sisempi) nivustyrä on kyseessä, kun pullistuma lähtee ison vatsalihaksen molemmilta reunoilta. Tämä on yleensä molemminpuolinen. Epäsuora tyrä taasen on tavallisesti yksipuolinen ja sillä tarkoitetaan kudoksen venymistä nivuskanavaan. Molemmat nivustyrät näyttävät ulospäin samanlaisilta.

Nivustyrien lisäksi reisityrää hoidetaan leikkauksella. Reisityräksi kutsutaan pullistumaa, jolloin nivusseudun heikko kohta on nivussiteen alapuolella reisikanavassa. 

Tuloksiltaan paras leikkaustekniikka on tähystysleikkaus, jossa venyneen lihaskalvon tilalle asetetaan verkko. Verkko on suurempi kuin heikko kohta, jolloin se saa hyvän tukipinnan. Verkon materiaalista ei muodostu elimistön hylkimisreaktiota. Nivustyrän leikkauksessa kudoksia ei väkisin vedetä yhteen, jolloin leikattu tyrä on harvoin kivulias. Ihon päällä näkyy kolme pientä reikää, joissa ovat ompeleet. Ompeleet poistetaan haavoilta noin viikon kuluttua. Verkon kiinnittyminen kestää noin kolme kuukautta. Tänä aikana on syytä varoa voimakkaita ja kivuliaita ponnistuksia. Sairausloman pituus on noin yksi viikko.

 


Asiantuntijat

Airo Ilari

Gastrokirurgi, Kirurgi

LL, lääkintöneuvos, gastroenterologian ja kirurgian erikoislääkäri. Gastroskopia, kolonoskopia, tyrä, sappi, tähystysleikkaukset, peräaukon sairaudet, pukamien hirtto

Kyhälä Lea

Gastrokirurgi, Kirurgi

LT, gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri. Nivustyrä, napatyrä, vatsanpeitteiden tyrä, sappikivet, tähystysleikkaukset, vatsavaivojen selvittely, mahalaukun tähystys (gastroskopia), peräsuolentähystys (proktoskopia), peräpukamien hirtto, peräaukon haavaumat, kirurgiset pientoimenpiteet