Menu

Nilkan nyrjähdysten ja venähdysten hoito

Nilkan nivelsidevammat liittyvät tyypillisesti urheiluvammoihin esimerkiksi koripallossa, jääkiekossa, jalkapallossa tai juoksussa. Nilkan nyrjähdys ja sijoiltaan meno aiheutuu tavallisesti, kun nilkka vääntyy sisäänpäin. On suositeltavaa hakeutua hoitoon, jos nilkan nyrjähdykseen tai nilkan nivelsiteen vammaan liittyy laajaa turvotusta, kipua jalalla seisoessa tai koputteluarkuutta luissa.

Nilkan vääntyessä sisäänpäin nivelsiteet venyvät tai repeytyvät osittain nilkkanivelen ympäriltä. Nilkan nyrjähdyksiin voi liittyä erilaisia murtumia, rusto ja luuvaurioita (telaluun rustovauriot) tai jännevammoja (peroneus- ja tibialis posterior).

Nilkan nyrjähdyksen jälkeen esiintyy arkuutta ja turvotusta esimerkiksi nilkan ulkosyrjällä. Lisäksi tapaturman laajuudesta riippuen voi tuntua voimakasta kipua, syntyä näkyvää turvotusta tai mustelmia. Kipu ja jäykkyys vaikeuttavat liikkumista.

Suurin osa nilkan nyrjähdyksistä hoituu konservatiivisesti ilman leikkausta. Se ei silti tarkoita, että nyrjähdyksiä ei pitäisi hoitaa.

Ensiapuna toimii kolmen K:n sääntö: koho-asento, kylmähoito ja kompressio eli painaminen. Koho-asennossa alaraaja tulee nostaa sydäntä ylemmäksi 45º:n kohoasentoon. Kylmähoito vähentää sisäistä verenvuotoa. Kompressio eli painamishoidossa sidotaan ideaaliside tai joustoside nilkan ympärille vähentämään turvotuksen kehittymistä. 


Ohjeet