Menu

Nilkan ja jalkaterän hermoperäisten vaivojen hoito 

Nilkan ja jalkaterän vammoihin liittyy joskus hermovammoja. Hermovammat tai pinnetilat voivat olla seurausta sairaudesta, kuten latuskajalasta tai hermosairauksista. Jalassa voi myös olla erityisiä jalan hermojen pinnetiloja.

Nilkan hermovammojen oireina ovat muun muassa särky, pistelyn tunne iholla, tunnon aleneminen ja puutuminen tai motoriset häiriöt. Peroneushermon pinne voi oireilla jalkaterän riippumiseen, nyrjähtämiseen tai sisäänpäin kääntymiseen liittyen. Peroneuspinne esiintyy muun muassa kyykyssä työskenneltäessä (”mansikanpoimijan halvaus”), alaraajaleikkausten jälkitilana tai kipsin puristaessa alaraajaa.

Mortonin taudissa syntyy jalkapohjan hermojen puristus- tai hankaustila aiheuttaen kipua, paineluarkutta ja tuntopuutoksia varpaiden välissä. Taustalla voi ikääntymisen myötä muuttunut jalkaholvin rakenne, vääränlaiset ja puristavat kengät tai korkeakorkoiset kengät, reuma tai synnynnäiset jalan epämuodostumat.

Tarsaalitunnelin pinnetila tai oireyhtymä syntyy hermojen puristumisen johdosta. Sen oireita ovat turvotus, kivun säteily jalkapöydän sisäsivulle ja isovarpaan seudulle, tunnon alentuminen varpaissa ja jopa varpaiden liikuttamiskyvyn heikentyminen.

Nilkan ja jalkaterän hermoperäisiä vaivoja hoidetaan pääasiassa konservatiivisesti eli ilman leikkausta tulehdusta lievittävällä lääkehoidolla ja jalkavaivoihin erikoistuneen jalkakirurgin ja fysioterapian avulla.

Jos muulla hoidolla ei saada toivottuja tuloksia, leikkaushoidolla voidaan vapauttaa tai poistaa hermoa. 


Toimipisteet

Sairaala

Porkkalankatu 22 C 
00180 Helsinki

30.4.-1.5. Suljettu
25.5.-26.5. Suljettu