Menu

Luuntiheysmittaus

Luuntiheyden tutkiminen on aiheellista, jos tiedossa on pienienerginen murtuma, epäily osteoporoosista röntgenkuvan perusteella, pituuden lyhentyminen tai luun heikentymiselle altistava kortisonihoito.

Osteopenia ja osteoporoosi ovat luun aineenvaihduntaan liittyviä sairauksia, joissa luun rakenne ja lujuus heikkenevät. Seurauksena luunmurtumien riski kasvaa. Luun haurastumisen syitä ovat muun muassa vähäinen liikunta, runsas tupakointi, kalsiumin vähäinen saanti, hento ruumiinrakenne, pitkäaikainen kortisonihoito, D-vitamiinin puutos tai lonkkamurtuma äidillä.

Luuntiheysmittaus eli DEXA-tutkimus on matalaenerginen röntgentutkimus, joka kestää noin 15 minuuttia. Mittauksessa kuvataan lanneranka ja molemmat lonkat. Röntgenlääkäri määrittää tutkimustuloksista luun tiheyden ja antaa lausunnon. Tutkimustulokset käydään läpi lähetteen kirjoittaneen lääkärin kanssa.


Ohjeet

1.

Luuntiheysmittaukseen tarvitaan aina lääkärin lähete. 

2.

Lähetteen saatuasi varaa aika tutkimukseen verkosta, puhelimitse numerosta 09 7750 800 tai Keskustan lääkäriasemalta. Internetajanvarauksessa valitse ammattiryhmäksi "Luuntiheysmittaukset".

3.

Ota mukaan lääkärin allekirjoittama lähete (voi olla myös sähköinen), voimassaoleva Kela-kortti sekä mahdolliset aiemmat mittaustulokset.

4.

Varaa puhelin- tai vastaanottoaika tutkimuksen määränneelle lääkärille tutkimusvastausten läpikäymistä varten.

Kustannukset

Tutkimuksen hinta on 155 €. Kela korvaa useimmissa tapauksissa osan tutkimushinnasta, jolloin asiakkaan omavastuuhinnaksi jää 124 €. Hintaan lisätään poliklinikkamaksu 17,90 €.

Toimipisteet

Keskusta

Keskuskatu 7
00100 Helsinki

Maanantai - torstai 7-20
Perjantai 7-19
Lauantai 9-18
Sunnuntai 12-18
30.4.-1.5. 12-18
25.5. 12-18

Asiantuntijat

Kiiskinen Sami

Radiologi

Radiologian erikoislääkäri. Ultraäänet, mammografia, injektiot, ultraääniohjatut näytteenotot

Mikkola Pasi

Radiologi

Radiologian erikoislääkäri. Ultraäänitutkimukset, mammografia, näytteiden otot, kalkinmurskaukset, ultraääniohjatut lääkeaineinjektiot

Rinne Marja

Radiologi

Radiologian erikoislääkäri, seulontamammografian erityispätevyys. Ultraäänitutkimukset, mammografia, ultraääniohjatut näytteiden otot ja injektiot, kalkinmurskaus

Utela Reija

Radiologi

Radiologian erikoislääkäri, seulontamammografian erityispätevyys. Mammografiat, ultraäänitutkimukset, näytteenotot, lapsipotilaat

Vehkamäki Petri

Radiologi

Radiologian erikoislääkäri

Virta Santeri

Radiologi

Radiologian erikoislääkäri