Menu

Lasten korva­tulehduksen leikkaushoito

Ylähengitystieinfektiot ovat tavallisia pienten lasten sairauksia. Terve alle kouluikäinen lapsi voi sairastaa jopa 10 ylähengitystieinfektiota vuodessa. Yleensä ne ovat virusten aiheuttamia, ja oireina ovat yskä, nuha ja kuumeilu. Limakalvojen turvotus ja limaneritys aiheuttavat ahtautta korvatorveen. Sen seurauksena korvatorven toiminta heikkenee. Nenänielussa asusteleville bakteereille saattaa muodostua otolliset olosuhteet tilanteen pitkittyessä ja välikorvaan tulee bakteeri-infektio.

Arviolta joka kolmas lapsi sairastaa toistuvia välikorvatulehduksia ja n. 5 %:lla lapsista on pitkittyneitä eritejaksoja välikorvissa. Lasten toistuvien ja pitkittyneiden välikorvatulehdusten hoitomuotona käytetään korvien putkitusta. Korvien putkituksella tarkoitetaan toimenpidettä, jossa korvan tärykalvoon asetetaan ilmastointiputki. Putkitus mahdollistaa välikorvan normaalin ilmastoinnin ja kuivattaa liimakorvan.

Putkitus tehdään nukutuksessa, joka kestää noin 15 minuuttia. Leikkauksen jälkeinen seuranta kestää noin tunnin ajan.  Yleensä lapsi ei ole kivulias toimenpiteen jälkeen ja voi mennä päiväkotiin seuraavana päivänä. Leikkauksen jälkeen kotioloissa tulee varoa, ettei vettä mene suoraan korvaan, tarvittaessa korvat tulee suojata esim. silikonitulpilla ja pannalla. Leikkauksen jälkeen putkitettuja korvia seurataan lääkärin vastaanotolla 1-6 kk välein putkien poistumiseen saakka.


Toimipisteet

Sairaala

Porkkalankatu 22 C 
00180 Helsinki

30.4.-1.5. Suljettu
25.5.-26.5. Suljettu

Asiantuntijat

Hammarén-Malmi Sari

Korvalääkäri

LT, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, rinokirurgian ja rinoallergologian lisäpätevyys. Nenän ja nenän sivuonteloiden oireiden ja sairauksien hoidot ja leikkaukset, korvatulehdusten hoidot, kita- ja nielurisojen poistot, korvien putkitukset, siedätyshoidot, korvien, nenän ja suun pientoimenpiteet