Menu

Lantionpohjan fysioterapia

Lantionpohjan toimintahäiriöiden hoito fysioterapian keinoin

Lantionpohjan lihasten toimintahäiriöt koskevat eri ikäisiä naisia ja miehiä. Tyypillisin toimintahäiriö on virtsankarkailu, josta kärsii jopa kolmannes naisista. Ponnistuskarkailun myötä juokseminen ja hyppiminen ovat saattaneet jäädä ja kippurassa nauraminen vähentyä. Kaupungin wc:t tulevat tutuiksi yliaktiivisesta rakosta kärsiville ja joskus voimakkaassa hädäntunteessa voi esiintyä pakkokarkailua. Lantionpohjan fysioterapia ja ohjattu harjoittelu voivat vähentää virtsankarkailua.

Muita fysioterapian hoitokohteita ovat mm. laskeumat, ulosteenpidätyskyvyn ongelmat, lantionpohjan ja lantion alueen kiputilat sekä tunto-ongelmat. Miehillä toimintahäiriöitä voi esiintyä esimerkiksi eturauhasen ongelmien yhteydessä. Myös selkäkivusta kärsivillä lantionpohjan lihasten toiminnassa voi olla häiriötä.

Fysioterapia on usein sarjahoitoa, jolla pyritään turvaamaan oikeanlainen harjoittelu ja yksilöllinen eteneminen. Ensimmäisillä vastaanottokäynneillä varmistetaan lantionpohjan lihasten tunnistaminen ja tarkastellaan lihasvoimaa siihen kehitetyn mittarin avulla. Mittarin antama visuaalinen palaute tehostaa harjoittelua. Asiakas saa yksilöllisen harjoitteluohjelman, jota kontrolloidaan ja muokataan kohti toiminnallisuutta. Tunnistamisen ja voimaharjoittelun tueksi voidaan käyttää sähköstimulaatiota, joka tehostaa lihasten aktivoitumista. Yliaktiivisen rakon hoidossa sähköllä pyritään rauhoittamaan rakkolihaksen supistelua. Tutkimukset ja hoito eivät aiheuta kipua.

Vastaanotolle voi tulla myös kartoittamaan lantionpohjan lihasten kuntoa ja varmistumaan oikeanlaisesta harjoittelutekniikasta, vaikkei toimintahäiriötä olisikaan. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi synnytyksen jälkeen. Lantionpohjan lihasten lisäksi fysioterapiassa otetaan huomioon myös muut keskivartalon syvät lihakset.


Ohjeet

1.

Varaa aika puhelimitse numerosta (09) 7750 800 tai minkä tahansa Diacorin lääkäriaseman vastaanotosta. Ilmoita aikaa varatessasi, että haluat varata ajan nimenomaan lantionpohjan fysioterapiaan suuntautuneelle fysioterapeutille.

  • Voit myös tehdä ajanvarauksen sähköisesti suoraan lantionpohjan fysioterapiaan suuntautuneille fysioterapeuttien omilta sivuilta – löydät heidät listattuina alta kohdasta Asiantuntijat.
2.

Saavu vastaanotolle ajoissa, jotta ehdit suoriutua ilmoittautumisesta. Varaa mukaasi mahdolliset hoitoosi vaikuttavat aikaisemmat muualla tehdyt tutkimustulokset ja hoitokertomukset.

3.

Maksa käyntisi vastaanotossa käynnin jälkeen.

Kustannukset

Lantionpohjan toimintahäiriöiden fysioterapian hinta määräytyy aikaperusteisesti ja 60 min hoitoajan veloitus on 82 €, josta saa lääkärin määräämällä fysioterapialähetteellä pienen Kela-korvauksen. Lisäksi fysioterapiahoitosarjaa kohden peritään yksi toimistomaksu 17 €. 

Toimipisteet

Herttoniemi

Suunnittelijankatu 2, (Silkkikutomon talo)
00880 Helsinki

Maanantai - perjantai 7.30-17
   

Ruoholahden fysioterapiayksikkö

Tallberginkatu 2
00180 Helsinki

Maanantai - torstai 7.30-20
Perjantai 7.30-16

Asiantuntijat

Malmisalo Tiina

Fysioterapeutti

Fysioterapeutti, seksuaalineuvoja. Vain lantionpohjan fysioterapiaa. Myös seksuaalineuvonta, työnohjaus, coaching

Tolvila Laura

Fysioterapeutti

TtK, fysioterapeutti. Lantionpohjan toimintahäiriöiden fysioterapia: virtsankarkailu, tihentynyt virtsaamistarve, laskeumat, kipu, raskauden aikainen ja synnytyksen jälkeinen fysioterapia, vatsalihasten erkauma, ulosteenpidätyskyvyn ongelmat, miesten lantionpohjan toimintahäiriöt. McKenzie-menetelmän (MDT) opintoja (selkä ja niska)