Menu

Laboratoriotutkimukset

Luotettavat ja käyttökelpoiset tutkimustulokset auttavat lääkäriä oireiden syyn eli diagnoosin selvittämisessä sekä hoitosuunnitelman teossa. Laboratoriossamme tehdään muun muassa veri- ja eritetutkimuksia. Laboratoriotutkimukset voidaan useimmiten ottaa jo lääkärissäkäynnin yhteydessä.

Tutkimuksen nimen edessä lähetteessä oleva kirjainlyhenne kertoo, mistä näytteestä tutkimus tehdään.

  • P/S  plasma/seerumi  eli  verinäyte
  • fS/fP plasma/seerumi eli verinäyte, jota edeltää  10–12 tunnin paasto
  • U virtsanäyte
  • cU/dU keräysvirtsanäyte
  • F ulostenäyte

Ruokailu, tupakointi, alkoholi, lääkkeet ja liikunta vaikuttavat laboratoriotutkimusten tuloksiin. Luotettavan ja käyttökelpoisen tutkimustuloksen varmistamiseksi saat tarkemmat valmistautumisohjeet lääkäriltä tai laboratoriosta.

Tutkimustulokset saat tutkimuksen määränneeltä lääkäriltä.

Yksityisasiakkaana voit tulla yleisimpiin laboratoriotutkimuksiin myös ilman lääkärin lähetettä. Tulokset näet eLääkäriasemalta. Viitearvoista poikkeavista tuloksista on hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Lähetteettömistä tutkimuksista ei saa Kela-korvausta.


Ohjeet

1.

Voit varata ajan laboratorion näytteenottoon aamuisin klo 7.30-10. Keskustaan, Ruoholahteen ja Tapiolaan ajan voit varata klo 10.45 asti. Näytteenottoon voi tulla myös ilman ajanvarausta koko laboratorion aukioloaikana ja odottaa vuoroa vuoronumerolla. Kiireelliset näytteet otetaan ilman ajanvarausta koko laboratorion aukioloaikana

Laboratorioajan varaat nettiajanvarauksestamme valitsemalla palveluksi laboratorio                                     tai soittamalla 09 775 0800. Kun olet varannut ajan ennakkoon, ei Sinun tarvitse erikseen ilmoittautua vastaanotossa vaan voit tulla suoraan laboratorion odotustilaan, josta Sinut kutsutaan nimellä

2.

On suositeltavaa istua hetki ennen näytteenottoa, jotta verenkierto on tasaantunut.

3.

Tutustu virtsanäytteen valmistautumisohjeisiin tai verinäytteenoton valmistautumisohjeisiin.

4.

Tutkimuksen jälkeen varaa soitto- tai vastaanottoaika lähetteen kirjoittaneelta lääkäriltä tutkimustulosten läpikäymistä varten.

Kustannukset

Hinta määräytyy tutkimuskohtaisesti. Hinnan voit kysyä tutkimuksen tekevältä lääkäriasemalta.

Toimipisteet

Laboratoriotutkimuksia tehdään kaikissa toimipisteissämme. Voit katsoa sinulle sopivimman sijainnin täältä.