Menu

Nukutus ja puudutus

Leikkaukseen tai muuhun nukutusta tai puudutusta vaativaan toimenpiteeseen tullessasi tapaat anestesialääkärin yleensä jo ennen leikkausosastolle saapumista. Nukutuspelko on edelleen varsin yleistä. Nykyään nukutus on kuitenkin vaivaton ja turvallinen toimenpide.

Ennen leikkausta käyt anestesialääkärin kanssa läpi mahdolliset perussairaudet ja lääkehoidot sekä kokemukset aikaisemmista nukutuksista, puudutuksista tai muista kivunlievitysmenetelmistä. Anestesialääkärin arvio sopivimmasta kivunhoitomenetelmästä perustuu paitsi arvioon terveydentilastasi, myös aikaisempiin kokemuksiisi ja toiveisiisi.

Yleisanestesia eli nukutus sopii lähes kaikkiin toimenpiteisiin. Laaja-alainen puudutus (spinaali- tai epiduraalipuudutus) sopii lantion ja alaraajojen toimenpiteisiin. Johtopuudutukset soveltuvat toimenpiteisiin, jotka kohdistuvat esim. yläraajoihin. Laskimoon annettavat rauhoittavat ja kipulääkkeet (sedaatio) yhdistettynä paikallispuudutukseen sopii pienelle alueelle kohdistuviin toimenpiteisiin, kuten kaihileikkauksiin tai polven tähystykseen

Päävastuu potilaasta on leikkaavalla lääkärillä (esimerkiksi kirurgi, gynekologi tai urologi). Anestesialääkäri tekee yhteistyötä leikkaavan lääkärin kanssa ja vastaa seuraavista seikoista:

  • Leikkausta edeltävän fyysisen kunnon arviointi ja kivunlievitysmenetelmän valinta
  • Nukutuksen suorittaminen yhdessä anestesiahoitajan kanssa. Anestesian aikana hyvinvoinnistasi huolehtivat kokeneet anestesialääkärit ja anestesiahoitajat. Käytämme uusinta teknologiaa olevia potilasvalvontamonitoreja.
  • Potilasvalvonta sekä mahdollisten ongelmien hoito nukutuksen aikana
  • Nestehoito ja mahdolliset verensiirrot
  • Valvonta leikkauksen jälkeen yhdessä heräämöhoitajan kanssa
  • Kivunhoito ja turvallinen kotiuttaminen leikkauksen jälkeen.