Menu

Kämmenkalvon kureuman leikkaushoito

Dupuytrenin kontraktuura eli kämmenkalvon kureuma on hyvänlaatuinen kämmenen sidekudoksen sairaus. Siinä käteen muodostuu kyhmyjä ja sormia koukkuun vetäviä juosteita. Tätä sormien koukistumista kutsutaan kontraktuuraksi. Ilmiö johtuu poikkeavasta kollageenia sisältävän juosteen muodostumisesta ihon alle tavallisimmin pikkusormessa tai nimettömässä. Tiukka kontraktuura vaikeuttaa päivittäistä käden käyttöä.

Kämmenkalvon kureuma on tavallisempi miehillä. Dupuytrenin kontraktuuran esiintyvyys kasvaa ikääntymisen myötä. Tavallisin potilas on yli 60-vuotias mies, mutta tautia esiintyy myös nuoremmalla iällä ja naisilla. Jälkimmäisissä potilasryhmissä sukualtistus on tavallista ja tauti saattaa käyttäytyä aggressiivisemmin eli kurovat juosteet kehittyä nopeammin. 

Perinteinen Dupuytrenin kontraktuuran hoito on leikkaus, joka on käsikirurgian erikoisalan toimenpide. Onnistunut lopputulos edellyttää yleensä fysio- ja toimintaterapeuttista jatkohoitoa. Leikkaus ei paranna sairaudesta, vaan sormea kurova juoste saattaa uusia tai ilmaantua muualle käsien alueelle.

Perinteisen leikkaushoidon ohella käyttöön on tullut myös ruiskutushoito (Xiapex-hoito), joka on uusi ja kevyempi hoitomuoto. Vaikuttava aine on kollagenaasi, joka pilkkoo arpijuosteen kollageenia. Kontraktuurajuosteen sisään pistettynä se heikentää ja liuottaa juostetta niin, että juoste voidaan katkaista sormea suoristamalla.

Xiapex-hoito toteutetaan kahtena peräkkäisenä hoitopäivänä. Ensimmäisenä päivänä lääkäri antaa Xiapex-pistoksen. 1–2 vuorokauden kuluttua paikallispuudutuksessa tehdään sormen oikaisutoimenpide. Joskus tarvitaan vielä toinen pistoshoito noin kuukauden kuluttua, jos sormen kureuma on hankala. Tällä uudella hoitomuodolla vältetään kohtalaisen ison leikkaushaavan jälkihoito.