Menu

Verensokerin pitkäaikaismittaus

Verensokerin pitkäaikaismittauksella (glukosensorointi) tutkitaan esimerkiksi sitä, miten herkkä diabeetikko  on liikunnan verensokeria laskevalle vaikutukselle sekä miten koostumukseltaan erilaiset ateriat vaikuttavat verensokerin nousun suuruuteen ja nopeuteen. Yönaikaisten arvojen tarkastelu on erityisen hyödyllistä, koska sillä nähdään edeltävätkö aamun korkeita glukoosiarvoja aamuyön matalat arvot (oireettomat hypoglykemiat). Tutkimus tehdään vain henkilöille, joilla on diagnosoitu diabetes.

Tärkeimpiä syitä verensokerin pitkäaikaismittaukseen ovat esimerkiksi selittämättömät aamuverensokeriarvot, oireettomien hypoglykemioiden toteaminen, HBA1-arvojen ja omaseurannan verensokeriarvojen huono yhteensopivuus, perusinsuliiniannoksen säätö insuliinipumppuhoidossa sekä diabeteksen hoito raskauden aikana. Jatkuvasta verensokerin seurannasta voi olla apua paremman hoitotasapainon saavuttamisessa, kun tavanomaisin verensokerimittauksin ei ole saavutettu toivottua tulosta.

Verensokerin pitkäaikaismittaus tapahtuu ihon alle asennettavalla sensorilla, joka on paikallaan kuuden vuorokauden ajan. Mittauksen aikana eletään mahdollisimman normaalisti. On tärkeää pitää tarkkaa päiväkirjaa insuliiniannoksista, ruoista ja erityisesti hiilihydraateista ja fyysisestä aktiivisuudesta.

Tutkimuksesta saadaan graafinen tuloste, joka voidaan tarvittaessa käydä läpi sisätauti- tai diabeteslääkärin vastaanotolla. 


Ohjeet

1.

Glukosensorointiin tarvitaan lääkärin lähete.

2.

Saatuasi lähetteen voit varata ajan tutkimukseen suoraan diabeteshoitajalta, p. 09 7750 8444.  

3.

Varaa soitto- tai vastaanottoaika lähetteen kirjoittaneelta lääkäriltä tutkimustulosten läpikäymistä varten.

Kustannukset

Verensokerin pitkäaikaismittaus 264,50 €. Hintaan ei tule päälle toimistomaksukuluja. Hinnasta saa pienen Kela-korvauksen.

Toimipisteet

Keskusta

Keskuskatu 7
00100 Helsinki

Maanantai - torstai 7-20
Perjantai 7-19
Lauantai 9-18
Sunnuntai 12-18
25.5. 12-18