Menu

Isovarpaan tyvinivelen leikkaukset

Jalan tyvinivelen kuormitus ja vammat voivat aiheuttaa kulumaa (nivelrikkoa) nilkan ja jalkaterän nivelissä. Isovarpaan tai ukkovarpaan liikuttelu aristaa ja varvasta ei pysty liikuttamaan normaalisti.

Isovarpaan tyvinivelen nivelrikko on eri asia kuin vaivaisenluu. Nivelrikossa (artroosi, osteoartriitti) tyvinivel on kulunut, vaivaisenluussa on kyse luiden virheasennosta sekä jalkaterän toiminnallisesta häiriöstä. Isovarpaan nivelrikko näkyy röntgenkuvissa.

Suurin osa isovarpaan tyvinivelen nivelrikoista on niin sanottuja primäärejä artrooseja, joihin ei ole erityistä syytä. Vanhenemisen lisäksi esimerkiksi raskas fyysinen rasitus tai kuormitus aiheuttaa nivelrikkoa. Osa nivelrikoista on vamman, muun sairauden kuten reuman tai infektion seurausta. Nivelrikon riskiä lisää ylipaino, niveliä kuormittava urheilu tai nivelten vammat ja tulehdukset.

Useimmiten nivelrikkoa voidaan hoitaa konservatiivisesti eli ilman leikkaushoitoa. Leikkausta voidaan tarvita pitkittyneen niveltulehduksen, isovarpaan tyvinivelten kipujen tai nivelten virheasentojen vuoksi.

Isovarpaan tyvinivelen puhdistusleikkauksella (cheilektomia) parannetaan isovarpaan tyvinivelen liikelaajuutta ja poistetaan haittaava luukyhmy, mutta se ei korjaa nivelrikkoa. Varmin keino parantaa nivelrikko on luuduttaa isovarpaan tyvinivel.

Isovarpaan tyvinivelen luudutusleikkauksen jälkeen normaali kävely ja juoksu onnistuvat, mutta tietyissä urheilulajeissa (esimerkiksi murtomaahiihto) voi esiintyä ongelmia, kun varpaan tyvinivel ei enää taivu. 


Toimipisteet

Sairaala

Porkkalankatu 22 C 
00180 Helsinki

25.5.-26.5. Suljettu