Menu

Hermojuuren puristustilan ja lannerangan ahtauman leikkaushoito

Selkäkivun taustalla voi olla hermojuuren puristustila ja lannerangan ahtauma. Selkäkirurgiaan erikoistuneiden ortopedien vastaanotolla tehdään huolellinen tutkimus, jolloin kivun aiheuttaja on mahdollista tunnistaa varhaisessa vaiheessa.

Lannerangan ahtauman ja kroonisen hermojuuren puristuksen oireina ovat esim. alaraajoihin heijastuva kipu kävellessä, puutumisen tunnetta jaloissa ja lihasten voimattomuus. Oireet voivat olla tois- tai molemminpuolisia.

Oireiden ja kivun perustella voidaan hoitolinjaksi valita alkuun riittävä kivun hoito, fysioterapia ja vuodelevon välttäminen. On tärkeää pyrkiä jatkamaan päivittäistä toimintaa mahdollisimman normaalisti. Pitempikestoinen istuminen, etukumarassa työskentely ja selän rasitus voivat pahentaa oireita. Vuodelevon ei ole todettu nopeuttavan iskiaspotilaan toipumista, mutta voimakas kipu vaatii luonnollisesti lepoa.

Leikkaus voi olla tarpeen, jos konservatiivinen hoito ei tuota toivottua tulosta. Selän magneettikuvauksella voidaan varmistaa leikkauksen aiheellisuus. Magneettikuvauksella voidaan nähdä mm. selkäydinkanavan ja juurikanavien ahtaumat sekä mahdolliset selkälihasten surkastumat (selkälihasatrofia).