Menu

Diabeteksen hoito

Helppo todeta

Tyypin 2 eli aikuistyypin diabetes on erityisen salakavala sairaus: se on usein täysin oireeton. Ilman hoitoa diabetes voi aiheuttaa sepelvaltimotautia, munuaissairautta, alaraajojen verenkiertohäiriöitä, aivohalvausta sekä näköä uhkaavaa verkkokalvosairautta.

Diabetes voi aiheuttaa epämääräisiä oireita kuten väsymystä, jaksamattomuutta, janotusta, runsasta virtsaamista ja hikoilua. Usein sairaus ei alkuvaiheessa aiheuta mitään oireita tai oireet ovat kehittyneet niin hitaasti, että niihin ei osaa kiinnittää huomiota. Diabetes todetaan helposti verikokeella. Paastosokerin määrittäminen tai sokerirasituskoe ovat tavallisin tapa todeta diabetes. Mikäli oireiden tai sukutaustan vuoksi epäilet diabetesta, kannattaa hakeutua joko lääkärin tai diabeteshoitajan vastaanotolle. Diabetes kannattaa todeta ajoissa!

TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOITOPOLKU DIACORISSA

Ei pelkkää sokeria

Tyypin 2 diabeteksen hoidon tavoite on estää sairauden aiheuttamia liitännäissairauksia, erityisesti valtimosairauksia. Näin ollen hoidossa pyritään kohonneen sokerin lisäksi korjaamaan myös muita riskitekijöitä – tärkeimpinä kohonneet kolesteroliarvot ja verenpaine. Tupakointi tulisi ehdottomasti lopettaa. Liikunta vaikuttaa myönteisesti, jo puolen tunnin päivittäiset kävelylenkit korjaavat sokeriarvoja, alentavat verenpainetta ja tukevat laihduttamista.

Laihduttaminen korjaa riskitekijöitä ja ruokavalio on tärkeässä asemassa. Sopiva energiamäärä, sopiva määrä hiilihydraatteja ja rasva ruokavaliossa saa aikaan painon putoamisen. Myös kolesteroliarvoja on mahdollista huomattavastikin korjata pelkällä ruokavaliolla.

Artikkeli: LÄÄKETTÄ JO ALKUVAIHEESSA

Palvelut

Sisätautilääkärin vastaanotto
Yleislääkärin vastaanotto
Diabetes­hoitajan vastaanotto
Ravitsemus­terapeutin vastaanotto
Haavahoitajan vastaanotto
Verensokerin pitkäaikaismittaus