Menu

Äänenhuolto puhetyössä

Äänenhuolto on olennainen osa puhetyöläisen ammatillisen toimintakyvyn ylläpitämistä. Työstä tai työympäristöstä aiheutuvat ääniongelmat ja niiden riskitekijät on syytä tunnistaa ja hoitaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Ennaltaehkäisevän äänenhuollon tavoitteena on terve ääni. Äänenhuolto on olennainen osa puhetyöläisen ammatillisen toimintakyvyn ylläpitämistä. Tarjoamme ennaltaehkäisevää äänenkäytön ohjausta työyhteisöille, joissa on paljon työssään ääntä käyttäviä ammattilaisia, kuten opettajia, kouluttajia, puhelinvaihdetyöntekijöitä tai puhelinmyyjiä. Ennaltaehkäiseviä palveluja ovat esimerkiksi:

  • Äänitietoisku (sopimuksen mukaan 1,5–3 h): perustietoa äänenkäytöstä ja äänensuojelusta, vinkkejä arjen puhetyöhön
  • Yksilöllinen äänen arviointi ja ohjaus (60 min): äänenlaadun kuulohavaintoarvio sekä äänentuottotekniikan arviointi sekä mahdollisten äänihäiriöiden seulonta
  • Ääniryhmä (esim. 5 krt): harjoitellaan ryhmässä äänentuottotekniikkaa. Sopii niille, jotka haluavat kehittää terveen äänenkäyttötavan sekä oppia tuottamaan ääntään taloudellisemmin ja ilmaisuvoimaisemmin. 

Varhainen tunnistaminen ja seulonta auttavat ongelmat havaitsemista ja lyhentävät parantumisaikaa. Ääniergonomisten ratkaisujen avulla puhetyötä tai työympäristöä voidaan muokata työntekijöille sopivaksi. Puheterapeuteillamme on työterveyshuollon asiantuntijan pätevyys ja he toimivat osana työterveyshuollon moniammatillista tiimiä.

Lisätietoa työyhteisölle järjestettävästä ennaltaehkäisevästä äänen hoidosta saat puheterapeuteilta tai yrityksesi työterveyshoitajalta.


Asiantuntijat

Sellman Jaana

Puheterapeutti

Aikuisten, nuorten ja koululaisten äänihäiriöt (ääniterapia), työterveyshuollon ääniasiantuntija, puhetyöläisten ääniongelmat, äänenhuoltokoulutukset, transsukupuolisten henkilöiden puheterapia