Menu

Latuskajalka - mitä tehdä?

Vanhemmat ihmiset muistavat, kuinka matala jalkakaari eli latuskajalka – tai lattajalka tai lättäjalka – puhutti aikanaan. Menneen vuosisadan alkupuolella sillä sai jopa vapautuksen varusmiespalvelusta. Käytännössä jokaisella vastasyntyneellä on latuskajalka, mutta useimmilla se korjaantuu kasvun myötä itsestään.

Noin joka viidennelle aikuiselle lattajalka kuitenkin jää. Jalkaortopedi Oliver Michelsson rauhoittelee heitä, sillä nykylääketiede ei katso oireettoman latuskajalan vaativan mitään hoitoa.

- On eri asia puhua lasten synnynnäisistä latuskajaloista ja aikuisiän ”hankitusta” vaivasta. Lapsilla vaivoja aiheuttavaa madaltunutta jalkakaarta voidaan tukea pohjallisilla, mutta kyse on siis tukemisesta eikä asennon korjaamisesta. Asiaan perehtyneen lääkärin arvio on näissä tapauksissa aina paikallaan.

Synnynnäinen latuskajalka on eri asia kuin hankittu vaiva.

”Hankittu” latuskajalka on tavallisesti hankalampi tapaus. Nykykäsityksen mukaan latuskajalka syntyy yleensä sisemmän kehräsluun takana kulkevan tibialis posterior -jänteen vajaatoiminnasta. Jossain määrin syynä voi myös olla akillesjänteen ja/tai pohkeen kaksoiskantalihaksen (gastrochnemius) kireys. 

Osassa tapauksissa latuskajalka syntyy äkillisen tai hiljalleen kehittyneen jännerepeämän seurauksena. Näitäkin tapauksia, täydellinen repeämän pois lukien, hoidetaan lähinnä fysioterapialla eli jännettä vahvistavilla harjoituksilla. Konservatiivinen hoito on ensisijainen jopa useimmissa osittaisissa jännerepeämissäkin.

Pelkkää ilmiötä ei pidä hoitaa

- Jos jänne on kokonaan poikki tai henkilön kävelykyky on tämän vaivan vuoksi mennyt, joudutaan latuskajalkaa joskus hoitamaan myös leikkauksilla. Toimenpide on kuitenkin melko harvinainen ja siksi huolella harkittava. Kuntoutuminenkin on erittäin pitkä, sillä toimenpiteen laadusta riippuen puhumme aina useammista kuukausista.

Michelsson korostaa oireiden ja vaivojen merkitystä latuskajalan hoidossa. Pelkän ulkonäön tai ilmiön olemassaolon vuoksi jalkaterää ei pidä lähteä hoitamaan tai korjaamaan. Sitä paitsi ainakin jotkut tutkimukset antavat ymmärtää, että latuskajalka ei välttämättä ole yhtään huonompi jalka kuin korkeaholvisempi jalka, ehkä jopa päinvastoin.

- Jos jalka vaivaa, tilanne on syytä arvioida ja hoitaa, ei muutoin. Jalkaterän ongelmiin perehtyneet ortopedit ja fysioterapeutit saavat useimmista jaloista oireettomia ilman leikkaustoimenpiteitä. 

Esko Heikkinen