Menu

Kysymyksiä ennen laserleikkausta

Keräsimme oheiseen listaan muutamia usein ennen laserleikkausta askarruttavia kysymyksiä.

Sattuuko laserleikkaus?

Toimenpide tehdään silmätippapuudutuksessa ja voi hetkellisesti tuntua epämiellyttävältä. Leikkauksen jälkeen silmässä saattaa olla kirvelyä, roskantunnetta ja silmä voi vetistää.

Kuinka pitkään toipuminen kestää?

Näkö kirkastuu yleensä vuorokauden kuluessa. Monet näkevät leikkauksesta kotiutuessaan jo ajokorttinäköön vaaditun näöntarkkuuden verran. Tyypillisesti sairasloman tarve on 1-2 vrk. Ensimmäisellä viikolla noudatetaan varotoimenpiteitä hyvän paranemisen varmistamiseksi.

Kuinka pitkään leikkaus kestää?

Toimenpide on päiväkirurginen ja aikaa käyntiin kannattaa varata noin 3 tuntia. Kokonaistoimenpideaika on noin puoli tuntia, josta läpän laserointi vie noin 10 sekuntia ja taittovirheen korjaus keskimäärin 10-15 sekuntia.

Kuinka leikkaus tapahtuu?

Silmän  laserleikkauksessa silmän sarveiskalvoa muokataan excimer- eli ns. kylmävalolaserilla. Excimer-laser avaa sarveiskalvon molekyylien välisiä sidoksia ja haihduttaa näin sarveiskalvon kudosta. Tällöin sarveiskalvon taittovoima muuttuu. Laser ei polta tai leikkaa silmää. Pintalaseroinnissa (PRK) laserointi tehdään sarveiskalvon pintaan kun taas LASIK- eli läppäleikkauksessa sarveiskalvon pintaan muodostetaan femtosekuntilaserilla läppä, jonka alle taittovoimaa korjaava laserointi tehdään.

Kuinka nopeasti näkö paranee?

Näkö kirkastuu yleensä vuorokauden kuluessa. Monet näkevät leikkauksesta kotiutuessaan jo ajokorttinäköön vaaditun näöntarkkuuden verran.

Mitä haittoja ja riskejä leikkaukseen sisältyy?

Komplikaatiot leikkauksen jälkeen ovat harvinaisia. Tyypillisin vaiva leikkauksen jälkeen on silmien kuivuminen tai tilapäinen kontrastiherkkyyden ja hämäränäön aleneminen, jotka pääsääntöisesti lievittyvät 6 kk kuluessa leikkauksesta. Erittäin harvinaisia komplikaatioita ovat tulehdus tai sarveiskalvon rakenteeseen liittyvät ongelmat. Katso riskeistä enemmän täältä.

Voiko leikkauksessa menettää näkönsä?

Näön menetys on äärettömän epätodennäköistä. Kirjallisuudessa on kuvattu yksittäisiä tilanteita, joissa LASIK-leikkauksen läppään liittyvien komplikaatiot tai sarveiskalvon odottamaton rakenteen poikkeavuus ovat aiheuttaneet merkittävää näöntarkkuuden alentumista.

Voiko silmälaseista tai piilolinsseistä luopua leikkauksen jälkeen kokonaan?

Esitutkimuksessa määritellään leikkaustavoite yksilöllisesti. Pääsääntöisesti tavoitteena on riittävä näöntarkkuus ilman silmä- ja piilolaseja. Ikänäköisille voidaan joissain tapauksissa tehdä ns. monovisionäkö, jolla pyritään riittävään näöntarkkuuteen kauas ja lähelle. Tarkempaan lähityöskentelyyn saatetaan tarvita tällöin lasit.

Kenelle leikkausta ei voida tehdä?

Leikkauksen esteenä ovat mm. alle 18-vuoden ikä, tietyt silmäsairaudet sekä jotkin yleissairaudet. Raskaana olevalle leikkausta ei myöskään tehdä.

Ovatko leikkauksen vaikutukset pysyviä?

Taittovirheen korjaus on sinällään pysyvä. Mahdollisesti myöhemmin muodostuvaan taittovirheeseen leikkaus ei vaikuta.