Menu

Diacor terveyssää: liukkausvaroitukset jalankulkijoille

Terveyssää-palvelumme yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa tarjoaa Arvoasiakkaillemme tulevalle talvikaudelle jalankulkusään. Palvelumme pyrkii varoittamaan kun keli pääkaupunkiseudun jalankulkijoille on erityisen liukas.

Suomessa tapahtuu talven aikana ainakin 50 000 liukastumistapaturmaa, joissa liukastunut joutuu menemään lääkärinhoitoon. Vuodehoitoa vaativia on 5000, joista kertyy 30 000 hoitopäivää vuodessa.

Liukastumiset eivät ole vain vanhusten ongelma, vaan eniten liukastuvat nuoret aikuiset.

Eniten liukastumistapaturmia tapahtuu, kun jääkerroksen päällä on vettä tai lunta tai lumi on tamppaantunut liukkaaksi. Terveyssää-palvelumme pyrkii varoittamaan juuri näistä keliolosuhteista, jotta tiedät kiinnittää erityistä huomiota jalkineiden valintaan, käyttää kengissäsi liukuesteitä sekä varata enemmän aikaa liikkumiseen. Erityisesti talven aluksi ja lauhoina vähälumisina talvina myös muulloin on liukkaiden alettua käveltävä varovaisesti. Ihmisellä kestää tasapainotutkijoiden mukaan pari viikkoa tottua liukkailla kävelyyn.

Milloin liukkausvaroitus lähetetään? 

Liukkausvaroituspalvelun pohjana on numeerinen fysikaalisiin ilmiöihin perustuva jalankulun liukkausmalli, joka kuvaa jalkakäytävien liukkautta.

Malli laskee ”varastoa” jalkakäytävän päällä eli onko siinä kuinka paljon jäätä, vettä, lunta tai kuuraa. Malli hyödyntää edeltävien päivien (4 päivää) mennyttä säätä säähavainnoista, mallin nollahetken (alkuhetken) säähavaintoja sekä sääennustusmallia alkuhetkestä eteenpäin kuvaamaan tulevaa säätä. Mallin kehittämisessä on hyödynnetty Työterveyslaitoksen siirrettävällä jalankulun kitkamittarilla tehtyjä mittauksia sekä sairaanhoidosta saatuja tietoja.

Lopullisen päätöksen varoituksen lähettämisestä tekee aina meteorologi käyttäen apunaan jalankulun liukkausmallin lisäksi erilaisia säähavaintoja ja omaa osaamisensa.

Terveyssää-palvelu varoittaa erittäin liukkaasta kelistä

Palvelu lähettää sen tilaajalle sms-viestin, kun jalankulkijan kannalta keli voi olla rittäin liukas, eli kun:

  • jään päälle sataa lunta
  • jään päälle sataa vettä tai jään päälle sulaa vesikerros
  • lumi on tamppaantunut liukkaaksi runsaan lumisateen jälkeen, kun lämpötila on ollut nollassa tai vähän pakkasen puolella 

Liukkausvaroitus koskee seuraavaa 24 tuntia.


 

Kelissä voi olla suuria paikallisia vaihteluita muun muassa kunnossapidon erojen vuoksi ja sen mukaan, kuinka vilkas paikka on. Tavallisina talvina liukasta on lähes päivittäin jossain päin, mutta varoituksia tehdään vaan erittäin liukkaista, jolloin erittäin liukasta on laajalti.

Keskimäärin päiviä, jolloin on yleisesti erittäin liukasta, on Uudellamaalla talven aikana noin 10-15 päivää. 

Lähteenä käytetty: Ilmatieteen laitos