Menu

Epämukavat sääolosuhteet lisäävät myös terveysongelmia

Arkisesti ajateltuna: lämpö läkähdyttää ja kylmä ilma ”menee luihin ja ytimiin” kun lisäksi on kosteaa. Säätila voi pahentaa sydän- ja verisuonisairauksien oireita, vaikkakin oireiden kokeminen on hyvin yksilöllistä.

Diacor ja Ilmatieteen laitos ovat lanseeranneet yhteistyössä Terveyssää-palvelun, jonka kautta selvitämme lämpötilan, ilmankosteuden ja -paineen sekä tuulen yhteisvaikutusta terveydelle. 

Palvelun taustatietona käytetään Ilmatieteen laitoksella kehitettyä FeelsLike-lämpötilaa. Palvelun antamissa ennusteissa huomioidaan myös auringon paisteen ja ilmanpaineen nopeiden vaihteluiden merkitys. Nopeilla paineenvaihteluilla voi olla verenpainetautia sairastavien keskuudessa oireita pahentava vaikutus, kun sydän ja verenkierto kuormittuu. Siihen, että henkilö voi kokea sään tukalaksi, vaikuttaa lämpötilan lisäksi tuuli ja ilman kosteus sekä tilanteen jatkuvuus. Lämpötilan toisella ääripäällä eli pakkasella on myös oireita pahentava vaikutus.

Mitä tehdä kun tunnet olosi sääolosuhteiden takia tukalaksi?

Huomioi seuraavat ohjeet, kun säätila tekee olosi tukalaksi: 

  • Vältä kuumalle/ kylmälle altistumista
  • vähennä fyysistä rasitusta.
  • huomioi asianmukainen vaatetus
  • juo helteellä riittävästi ja lisäksi huolehdi myös riittävästä energian ja suolojen saannista

Huolehdi myös läheisistäsi, jotka eivät osaa ehkä huolehtia itsestään.

Terveyssää-palvelu

Ilmatieteen laitos laskee ennusteen lämpötilan, ilmankosteuden ja -paineen sekä tuulen yhteisvaikutuksista 48 tunniksi eteenpäin. Diacorin Terveyssää-palvelu lähettää automaattisesti sms-viesti, jos ennusteen mukainen säätila nostaa riskiä sydämen ja verenkierron kuormitukselle. Oireiden kokeminen on hyvin yksilöllistä, mutta saamasi viesti kertoo riskin kasvusta.

Diacorin Terveyssää -palvelu varoittaa, kun ennusteen mukaan säätila merkitsee

1) kasvanutta riskiä, 
2) voimakkaasti kasvanutta riskiä tai 
3) erittäin voimakkaasti kasvanutta riskiä sydämen ja verisuonten kuormittumiselle. 

Lähteenä käytetty: ilmatieteenlaitos.fi