Menu

Viisi vinkkiä parempaan oloon

Jo pienillä päivärutiinin muutoksilla voi olla merkittäviä vaikutuksia omaan hyvinvointiin. Askeleet eivät ole isoja, mutta niiden vaikutus on merkittävä, varsinkin sitten kun rutiinit muuttuvat elämäntavaksi.

Kardiologi, urheilulääketieteen vastaava lääkäri Kirsi Korpi antaa viisi vinkkiä terveellisempään elämään ja parempaan oloon

1. Liiku joka päivä

Ihmiset istuvat keskimäärin 6 tuntia päivässä, ja se on liian paljon. Istuminen ja istumatyö kannattaa keskeyttää ja jaloitella pitkin päivää. Lisäksi kannattaa harrastaa liikuntaa, sopiva määrä on noin puoli tuntia joka päivä. Liikunta voi harrasteliikunnan lisäksi olla hyötyliikuntaa!

2. Huolehdi unirytmistä

Unta tarvitaan vähintään kuusi tuntia yössä. Unen laatu paranee, kun huolehtii unihygieniasta: ennen nukkumaanmenoa kannattaa rauhoittua, ja valmistautua nukkumiseen. Myös hieman viileämpi makuuhuone vaikuttaa myönteisesti unen laatuun.

3. Pidä ateriarytmiä

Päivä kannattaa aloittaa kunnollisella aamupalalla. Ihanteelliseen ateriarytmiin kuuluu aamupalan lisäksi kaksi lämmintä ateriaa ja kaksi välipalaa. Ruokailuvälien ei tulisi olla 3–4 tuntia pidempiä. Säännöllinen ateriarytmi varmistaa, että verensokeri pysyy tasaisena, se puolestaan parantaa keskittymistä ja jaksamista.

4. Tarkkaile terveydentilaasi

Iän myötä terveydentilaa kannattaa seurata säännöllisesti esimerkiksi vuosittaisilla terveystarkastuksilla. Varsinkin verenpaineen, kolesterolin ja verensokerin säännönmukainen mittaus on tärkeää.

5. Huolla ihmissuhteita

Ihmissuhteisiin kannattaa panostaa, perheeseen ja ystäviin. Iloa löytyy pienistäkin asioista, ne kaikki vaikuttavat positiiviseen elämänasenteeseen.

Entä jos on rapakunnossa ja laiminlyönyt kaikenlaisen liikunnan, mistä kannattaa aloittaa?

Aloittamalla pienin askelin, aluksi olemalla liikkeellä pitkin päivää. Esimerkiksi askelmittari on hyödyllinen: normaalina arkipäivänä pitäisi ottaa ainakin 5 000 askelta. Ja jotta kävely muuttuisi liikunnaksi, päivittäisen askelmäärän olisi oltava noin 13 000.

Kunnon kohentaminen edellyttää vähintään kolmea liikuntakertaa viikossa, minimissään 30 minuuttia kerrallaan.

Iän myötä on syytä tehdä lihaskuntoharjoituksia, jotta lihasvoima säilyisi. Se tarkoittaa yksinkertaisimmillaan puoliminuuttia jalkakyykkyä, puoliminuuttia vatsalihasliikkeitä ja puoliminuuttia punnerruksia – onnistuu hyvin kotona!