Menu

Verenpainemittari on mainio lahja!

Liian korkea verenpaine on merkittävä terveysriski sekä aivoille että sydämelle. Tutkimukset todistavat aukottomasti, että se lisää sydämen vajaatoimintaa ja aivohalvauksia. Asian tekee hankalaksi se, että korkea verenpaine on kantajalleen usein täysin oireeton. Sitä ei välttämättä tunne mitenkään.

Asiasta on syytä muistuttaa lääkäreitäkin, sillä potilaiden hoito jää liian usein puolitiehen, eli painetta ei hoideta riittävän alas vaan ”puoliväliin”.  Raja on 140/90, jonka alapuolelle pitäisi päästä. Maassamme on kuitenkin todella paljon hoitamattomia ihmisiä sekä niitä, joita ei ole hoidettu riittävästi, sanoo sisätautien erikoislääkäri Timo Honkanen Diacorista.

Tehokkain verenpaineen hoito on lääkehoito, jonka tulee olla riittävää.

Usein kyse on useamman eri lääkeaineen yhdistelmästä, sillä eri aineilla on eri vaikutusmekanismit. Lääkkeettömiä menetelmiä ovat suolan vähentäminen ja painonpudotus, jossa valitettavasti onnistutaan pääsääntöisesti huonosti. Lihavuusleikkauksienkin apu näyttää olevan usein vain lyhytaikaista.

Honkasen mukaan myös jatkuvasti lisääntyvä diabetes on otettava huomioon, kun puhutaan verenpaineesta.

Diabeteksen ja verenpaineen yhdistelmä on todellista myrkkyä munuaisille ja jo olemassa olevat munuaismuutokset on hoidettava ehdottomasti.

Sukuhistoria on erittäin tärkeä, jopa ratkaisevan tärkeä asia lääkehoidon aloittamisessa. Varsinkin riskiryhmäläisten tulisi mittauttaa paineensa säännöllisesti. Tässä mielessä työterveyshuollon parjatut terveystarkastukset ovat minusta todella arvokkaita, sillä ne paljastavat verenpainepotilaita säännöllisesti. Pidän myös kotikäyttöistä verenpainemittaria mainiona lahjaideana, varsinkin, kun paine tahtoo lääkärin vastaanotolla kohota.

Kotioloihin Honkasen viesti on selvä.

Jokainen voi tehdä hyvää verenpaineelleen, kun välttää liiallista alkoholin ja suolan käyttöä ja pitää painonsa kurissa.

Artikkelin kirjoittaja: Esko Heikkinen


Lue lisää

Sisätautilääkäri, Yleislääkäri