Menu

Verenohennuslääkityksen vaihtoehdot kannattaa selvittää 

Varfariini eli kaupalliselta nimeltään Marevan® on monelle tuttu lääke. Sitä kutsutaan usein ”verenohennuslääkkeeksi”, vaikkei jo vuosikymmeniä käytössä ollut lääke verta ohennakaan, vaan vähentää sen hyytyvyyttä. Varfariini on usein pysyvä lääkitys esimerkiksi sydämen eteisvärinässä ja sydänläppäleikkauksen jälkeen, joskus myös laskimo- ja keuhkoveritulpan jälkeen. Sen annostelu on kuitenkin tarkkaa ja edellyttää laboratoriokoetta muutaman viikon välein.

Oikein käytettynä ja annosteltuna varfariini on erinomainen lääke. Usein toistuvat verikokeet ovat kuitenkin hankalia ja varfariinin teho voi joskus poiketa halutusta tasosta.

Liian suuri annos aiheuttaa mustelmia ja verenvuotoja ja liian pieni annos voi johtaa veritulppaan.

Lisäksi hankaluutena ovat yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden ja joidenkin ruoka-aineiden kanssa, sanoo sisätautilääkäri, dosentti Robert Paul Diacorin Turun yksiköstä. 

Lääkehoito kehittyy jatkuvasti. Viime vuosina on apteekkeihin tullut uusia lääkkeitä, jotka palvelevat samaa asiaa kuin varfariini, mutta vaikuttavat eri tavalla. Niiden vaikutusta ei tarvitse seurata verikokein. Muita etuja ovat luotettava teho ja helppokäyttöisyys, sillä niihin ei liity merkittäviä yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden tai ruoka-aineiden kanssa.

Uusien valmisteiden käyttöä on hankaloittanut se, että niiden vaikutusta ei ole ollut helppo kumota. Siten esimerkiksi vamman aiheuttamaa verenvuotoa ei ole ollut helppo tyrehdyttää. Menneen vuoden lopulla tilanne muuttui, kun uusi vastavaikuttajalääke sai myyntiluvan. Sen avulla mahdolliset vuodot hoidetaan helposti, joskin lääke on melko kallis.

Nykyään eteisvärinäpotilaan ensimmäinen veren hyytymistä estävä lääke on tavallisesti joku muu kuin varfariini. Se, kannattaako vanhan käyttäjän vaihtaa varfariinista uuteen lääkkeeseen, on kuitenkin eri kysymys. Suosittelen keskustelua lääkärin vastaanotolla, Paul toteaa.
 

Lisätietoja: Robert Paul, puh. 040 864 9395