Menu

Unettomuus on yllättävän yleistä


Noin joka kymmenes suomalainen kärsii unettomuudesta. Sen syy on tavallisesti jokin elämäntilanteeseen liittyvä rasite tai menetys. Tilanne pitkittyy helposti krooniseksi unettomuudeksi.

Hyvään uneen ja nukahtamiseen vaikuttavat monet melko yksinkertaiset asiat.

Onko makuuhuone hiljainen, pimeä ja riittävän viileä? Häiritseekö televisio tai tietokone nukahtamassa olevaa henkilöä? Onko sisutustyyli vaalea ja "skandinaavisen hillitty", etenkin verhojen osalta? Jälkimmäinen ei ole hyvä asia nukahtajan kannalta, sillä verhojen tulisi olla pimentävät. Sälekaihtimienkin lisäksi olisi hyvä olla riittävän tummat ja valoa läpäisemättömät verhot. Ihanteellinen lämpötila makuuhuoneelle on 18 - 20 astetta.

-    Ongelmanukkujan kannattaa välttää raskasta liikuntaa tai stressaavia ajatuksia ja puheenaiheita jo tunti pari ennen nukkumaanmenoa. Kofeiinin sieto on yksilöllistä, mutta tavallisesti unettomuuspotilaan kannattaa välttää kahvia sekä kola- ja energiajuomia klo 16 jälkeen, sanoo psykiatrian erikoislääkäri Olli Kymäläinen Diacorista.

Alkoholi vaikuttaa unta keventävästi ja varsinkin aamuyöstä voi tulla levotonta. Siksi alkoholia ei kannattaisi nauttia nukkumaanmenoa edeltävän kahden tunnin aikana. Myös tupakointi on pahasta. Sitä ei saisi harrastaa neljään tuntiin ennen nukkumaanmenoa. Luonnollisesti monet eri sairaudet altistavat unettomuudelle.

Kymäläinen nostaa erikseen esille uniapnean, joka on hänen mielestään alidiagnosoitu vaiva.  

-    Tämä oireyhtymä kehittyy hitaasti vuosien mittaan ja voi siksi jäädä huomaamatta, kun potilaan puolisokin tottuu kuorsaamiseen ja hengityskatkoksiin ikään kuin normaaleina ilmiöinä. 

Tilapäisen unettomuuden hoitoon käytetään usein rauhoittavia lääkkeitä, varsinkin ns. bentsodiatsepiineja. Kymäläinen varoittaa, että niiden käytön on oltava väliaikaista.

-    Pitkäaikainen käyttö johtaa tehon heikkenemiseen sekä salakavalasti myös tarpeeseen nostaa annosta. Lopulta ollaan ikävässä tilanteessa, jossa potilas on uneton ja kärsii silti bentsodiatsepiinien sivuvaikutuksista, kuten muistihäiriöistä, depressiosta tai päänsärystä.
 

Artikkeli kirjoittaja: Esko Heikkinen


Lue lisää

Psykiatri
Unihoitajan vastaanotto