Menu

Tunnista valon vaikutus - kevät saa ihmiset ulos

Kevään tullen ja päivien pidentyessä monet ihmiset lähtevät helpommin ulos. Heille lisääntyvä valo on tervetullut voimaa ja energiaa antava asia. Sitä se ei ole kuitenkaan jokaiselle.

- Joillakin ihmisillä lisääntyvä valo voi nostattaa ahdistusta, levottomuutta ja masennustakin. Jos takana on esimerkiksi surua, merkki keväästä ja uudesta elämästä voi tuntua pahalta, sanoo Diacorin johtava psykologi Tuija Turunen.Turunen korostaa, että ihmiset ovat yksilöitä myös siinä, kuinka valo heihin vaikuttaa.

Lisääntyvästä valosta saa hyvillä mielin iloita ja nauttia, mutta on hyvä ymmärtää myös niitä, jotka potevat esimerkiksi niin sanottua  kevätväsymystä.
 
- Ihan tutkimuksellistikin tiedämme, että ”isojen vesien” eli kevättulvien aikaan itsemurhat lisääntyvät. Myös maniajaksot yleistyvät, kun valoa tulee yhtäkkiä paljon. Toisaalta keväällä esimerkiksi rakastutaan helpommin.
Pohjoisella pallonpuoliskolla joudutaan valon suhteen sopeutumaan molempiin ääripäihin. Talven ja kaamoksen ajaksi elämä hidastuu, keväällä se taas virkoaa. Sopeutuminen ottaa aikansa.
 
Turusen ohje on, että ihmisen olisi hyvä tunnistaa, miten valo itseen vaikuttaa.
 
- Ihminen ei voi itse valita, miten valon määrän vaihteluihin reagoi. Lempeästi omia ominaisuuksiaan tunnustelemalla oppii hyväksymään ne ja säätelemään valon määrää eri vuodenaikoina. Joku hyötyy kesäöisin pimennysverhoista ja kaamosaikaan lisävalosta. Yksilöllisyys olisi hyvä ottaa huomioon työpaikoillakin. Kirkasvalolamput esimerkiksi ovat tärkeitä joillekin ihmisille, eivät kuitenkaan kaikille.
 
Tuija Turunen
johtava psykologi
p.0400 903 594
tuija.turunen@diacor.fi