Menu

Tilannenopeus tärkeä jalankulkijallekin

 Talven ja liukkaiden kelien tullen autoilijoita muistutetaan talvirenkaista ja tilannopeudesta. Diacorin ortopedi Jukka Leinonen sanoo, että samat terveiset voi osoittaa jalankulkijallekin.

-          Karkeapohjaiset talvikengät ja liiallisen vauhdin välttäminen estäisivät monta kaatumista. Hiekoituksenkaan ei kannata luottaa liikaa, sillä joskus sekin voi toimia suorastaan kuulalaakerin tavoin.

Lääkäriasemilla eletään juuri aikaa, jolloin vastaanotoille tulee paljon kaatumispotilaita.

Erityisesti jään päälle satanut pakkaslumi on vaarallista, varsinkin korkokengillä tai liukaspohjaisilla kesäkengillä.

-          Tyypillinen kaatumapotilas 40-60-vuotias nainen, joka on ottanut kaatumisen vastaan ojennetulla kädellä. Värttinäluun murtuminen on yleisin 50-vuotiaiden ihmisten murtuma Suomessa. Oireena on jatkuva särky, turvotus, ihonalainen sinerrys ja joskus myös virheasento.

Joka kolmas lääkärin vastaanotolle tullut rannevamma on murtuma. Sairauspoissaolo voi ammatista riippuen olla pitkäkin. Hyväasentoinen murtuma rauhoitetaan lasikuitu- tai kipsilastalla neljäksi viikoksi. Ranteen jäykistyminen estetään fysioterapialla. Jos murtuma on virheasennossa, murtumakappaleet asetetaan puudutuksessa oikeaan asentoon ja tuetaan kipsillä kuudeksi viikoksi. Pirstaleisissa murtumissa turvaudutaan leikkaushoitoon.

Alaraajassa yleinen kaatumisvamma on turvonnut ja sininen ulkokehränen, mikä usein tarkoittaa pohjeluun murtumaa. Liukastumisen seurauksena syntyy myös olkapään, kyynärpään, polven ja häntäluun kolhuja ja murtumia, iäkkäämmillä ihmisillä jopa reisiluun kaulan murtumia.

-          Yleisin liukastumispaikka on pimeä kodin tai työpaikan piha, eli kaatumiset sattuvat heti matkan aluksi. Maltti on valttia, ja alustaa kannattaa ulko-oven jälkeen aluksi hiukan tunnustella. Ja kunnon talvikengät jalkaan, ortopedi Leinonen neuvoo.

Lisätietoja: ortopedi Jukka Leinonen 040 501 7900.


Lue lisää

Ortopedi