Menu

Sydämen ”muljahtelut” ovat tavallisia


 Useimmat suomalaiset tietävät, mitä tarkoittaa sydämen rytmihäiriötuntemus. Se voi olla esimerkiksi yksittäinen ”muljahdus”, lyönnin väliin jääminen tai lyhyt tykytyksen tunne. Näitä tilapäisiä rytminmuutoksia on periaatteessa jokaisella ihmisellä. Tavallisesti ne ilmaantuvat stressin yhteydessä tai jonkin yleissairauden sivujuonteena. Urheilijoilla yksittäiset rytmihäiriöt ovat usein merkki ylikuormituksesta.

- Rytmihäiriöissä on eroja. Onneksi suurin osa niistä on vaarattomia, mutta varsinkin niiden yhteydessä esiintyvä voimakas rintakipu tai hengenahdistus voivat viitata vaarallisen rytmihäiriöön. Myös lyhytkin tajunnan menetys tai jopa ”viittä vaille” -tilanne tulisi aina selvittää. Vastaavia oireita esiintyy toki muidenkin sydänperäisten kohtausten yhteydessä, sanoo kardiologi Hannu Parikka Diacorista.


 
Silloin tällöin ilmenevän muljahduksen vuoksi ei vielä tarvitse rynnätä lääkärin puheille tai laajempiin selvittelyihin.

 

Jos tuntemuksia on päivittäin, kannattaa selvittää, onko kyse tilapäisestä ohimenevästä rytmihäiriöstä. Tuntemus sydämen äkillisesti alkavasta ja äkillisestä pysähtyvästä tiheälyöntisyydestä, tajunnan hetkellinen menetys tai rintakivut edellyttävät aina lääkärin tarkastusta.
 
Yksikertainen tutkimus eli EKG (sydänfilmi) on arvokas apu sydänpotilasta hoitavalle lääkärille, etenkin, jos se on pystytty ottamaan rytmihäiriöoireen ollessa päällä. Rytmihäiriötilanteen aikana rekisteröity EKG on kultaakin arvokkaampi, mutta se auttaa myös, vaikka henkilö olisi oireetonkin. EKG voi paljastaa esimerkiksi synnynnäisen ylimääräisen oikoradan tai aiemmin sairastetun sydäninfarktin. Mahdollinen lisätutkimustarve arvioidaan lääkärin haastattelun ja tutkimisen jälkeen. Muita tutkimuksia  ovat esimerkiksi sydämen ultraäänitutkimus, EKG:n vuorokausirekisteröinti, polkupyörärasituskoe sekä erilaiset verikokeet.
 
Parikan mukaan rytmihäiriöiden hoidossa pärjätään useimmiten sillä, että potilas saadaan vakuuttuneeksi asian vaarattomuudesta. 
 
-          Joissakin tapauksissa edessä voi kuitenkin olla rytmihäiriölääkitys tai jopa sairaalassa tehtäviä sydäntoimenpide. Joka tapauksessa hoitona on aina myös mahdollisten taustalla olevien syiden korjaus, kuten verenpaineen alentaminen ja laihdutus.

 

Esko Heikkinen
Asiantuntijaviestintä ja urheilulääketiede
Diacor terveyspalvelut Oy
Hiomotie 8, 00380 Helsinki
p. 09 7750 7861 tai 050 625 32
esko.heikkinen@diacor.fi
www.diacor.fi

 
 


Lue lisää

Kardiologi
Sydämen ultraäänitutkimus