Menu

Rio on turistin terveyshaaste 

Rio de Janeiron edessä olevat olympiakisat tekevät Brasiliasta hetkeksi koko maailman keskipisteen. Suomestakin Etelä-Amerikkaan matkustaa urheilijoiden lisäksi paljon myös turisteja. Kaikki heistä eivät välttämättä tule ajatelleeksi, että isossa maassa piilee myös monia erilaisia sairastumisriskejä.

Brasilia on todella iso maa. Rio on huomion keskipisteessä ja onneksi se ei kisojen aikaan tule olemaan ollenkaan kuumimmillaan. Mutta esimerkiksi jalkapalloa pelataan pohjoisempana Manauksessa, jossa olosuhteet ovat täysin erilaiset. Siellä voi esiintyä mm. keltakuumetta ja malariaa, kertoo kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Petteri Carlson Diacorista.

Riossa viileämpi ilma merkitsee sitä, että hyttysvälitteisten tautien riski pienenee. Näistä  zika-virusinfektio on ajankohtaisin. Carlson ei vähentyneestä riskistä huolimatta suosittele raskaana olevan naisen matkustamista olympiakisoihin.

Keltakuumetta ei Riossa ole, sen paremmin kuin poliota, tuhkarokkoa tai vihurirokkoakaan. Sen sijaan A-hepatiitti on yleisempi kuin Euroopassa, joten rokotuksien pitää olla kunnossa. Myös tavallisia influenssia kiertää Brasilian kokoisessa maassa koko ajan useampia.

Hyttysen välittämien tautien lisäksi riskinä ovat erityisesti elintarvikevälitteiset epidemiat, etenkin kampylobakteeriripuli. Kisamatkaajan kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota elintarvikehygieniaansa sekä hyttysiltä suojautumiseen. Hyttyskarkotteet ovat tärkeitä.

Carlsonin mukaan yksityiskohtaisten rokotusohjeiden antaminen ilman vastaanottokäyntiä on hankalaa.

Ensinnäkin kyse on siitä, aikooko kisaturisti oleskella vain Riossa vai seikkailla ympäri maata. Brasiliassa on sademetsistä lähtien erilaisia olosuhteita. Toinen ratkaiseva asia on se, kuinka aikoo elää. Esimerkiksi suojaamaton seksi on melkoinen hepatiittiriski.

Dosentti Carlson muistuttaa vielä, että Brasiliassa on paljon runsaammin antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja kuin Suomessa. Jos joutuu matkalla paikalliseen sairaalaan tai saa lääkäriltä antibioottikuurin, siitä on hyvä mainita, mikäli joutuu kotimaassa sairaalahoitoon vuoden kuluessa kisamatkasta.


Lue lisää

Yleislääkäri, Matkailulääkäri