Menu

Rectocele - tuntematon vaiva

Rectocele eli vaginan takaseinän pullistuma ja siihen liittyvä ulostusvaikeus tunnetaan huonosti lääkärienkin keskuudessa, suuresta yleisöstä puhumattakaan. Potilaat luulevat, että heidän tapauksensa on ainutlaatuinen maailmassa.

Tapaan usein naisia, joiden on ulostaessaan autettava sormella vaginan kautta. Kun tästä vaivasta kärsivä nainen nousee wc-istuimelta, hänelle tulee tunne, että suoleen jäi vielä ulostetta. Lopulta tilanne menee niin pahaksi, että uloste on kaivettava ulos peräaukon kautta, selittää Diacorin sairaalan gynekologi Markku Aho.

Pullistuma voi aiheuttaa myös paineen tunnetta emättimessä, hankaumia, yhdyntäkipuja tai ulosteen tahatonta karkaamista.

Rectoceleä voidaan yrittää hoitaa suolen toimintaa tehostamalla eli kuitupitoisella ravinnolla ja juomalla runsaasti vettä. Samaa asiaa ajavat ulostetta pehmentävät ja liukastavat lääkkeet. Sen sijaan suolen seinämää kiihdyttäviä ulostuslääkkeitä tulee välttää.

Rectoceleä voidaan hoitaa leikkauksella. Toimenpiteessä lantiopohjan lihaksia ja omia kudoksia kiristetään.

Tällöin sinne muodostunut ylimääräinen ”pussi” häviää. Iäkkäämmillä naisilla, joiden kudokset ovat oikein heikot, voidaan käyttää myös vahvistavaa verkkoa.

Aho sanoo, että rectocelestä aiheutuvaan ulostusvaikeuteen liittyy usein valtava häpeä.

Naiset eivät osaa hakeutua tämän ongelman vuoksi gynekologin vastaanotolle ja asia ei tule ilmi, ellei lääkäri sitä erikseen kysy.

Artikkelin kirjoittaja: Esko Heikkinen


Lue lisää

Gynekologi
Gynekologin vastaanotto