Menu

Punkkien kanssa ei kannata "hötkyillä"

Punkeista ja punkkirokotuksista puhutaan kesä kesältä enemmän. Punkit voivat välittää kahta tautia eli borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Näistä rokotus suojaa vain jälkimmäiseltä. Valitettavasti borrelioosi on tautina huomattavasti yleisempi. Suomessa puhutaan vuosittain noin 6000 bakteerin aiheuttamasta borrelioositapauksesta, mutta vain muutamasta kymmenestä viruksen aiheuttamasta puutiaisaivokuumepotilaasta.

Borrelioosia esiintyy koko maassa, eniten etelän rannikkoseuduilla ja Pohjanmaan rannikoilla. Puutiaisaivokuumetapaukset hajaantuvat sen sijaan enemmän ympäri maata. Toki Ahvenanmaa ja Turun saaristo sekä Pohjanlahden perukat ovat merkittävimmät paikat, selittää kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Petteri Carlson Diacorista.

Puutiaisaivokuumetta ei ole tavattu lainkaan esimerkiksi Pirkanmaalla, Kainuussa tai Lapissa, sen paremmin kuin pääkaupunkiseudulla Helsingissä, Espoossa tai Vantaallakaan. Rokotteen ottaminen on Carlsonin mielestä mielekästä, jos sattuu oleskelemaan alueilla, joilla tautia esiintyy merkittävästi.

Puutiaisaivokuumevirus tarttuu punkin puremasta heti, mutta Borrelia-bakteeri vaatii, että punkki on kiinni ihossa vuorokauden ja oksentaa lopuksi bakteerit verenkiertoon.

Siksi lasten päivittäinen ”punkkisyyni” on tärkeä. Punkeista huomattavasti suurempi osa kantaa Borrelia-bakteeria kuin puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa virusta.

Puutiaisaivokuumeeseen sairastuu alle kolmasosa tartunnan saaneista. Sen itämisaika vaihtelee, mutta on yleensä viikon luokkaa. Sen jälkeen osa tartunnan saaneista sairastuu kuumeeseen. Jos tämän jälkeen saa varsinaisen aivokuumeen, se on kuitenkin hyvin hankala  ja saattaa jättää jopa pysyviä keskushermosto-oireita.

Carlson kehottaa suhtautumaan punkkirokotekeskusteluun maltilla. Punkin kohdatakseen on ensinnäkin liikuttava luonnossa. Puutiaisaivokuumeen tarttumisessa on vielä monta muttaa, joten missään nimessä rokotuksiin ei tarvitse rynnätä.

Punkkikarkotteiden käyttö on viisasta. Pitkät housut jalkaan ja lahkeet sukkien sisään, jos sattuu liikkumaan pitemmässä ruohikossa Paraisilla.


Lue lisää

Yleislääkäri, Matkailulääkäri
Rokota perhe punkkeja vastaan