Menu

Neurologi: Päänsärky on aliarvostettu sairaus 

Päänsärky on varsin yleistä. Juuri kukaan meistä ei selviä elämäänsä läpi ilman pääsärkyä, mutta osalle ihmisistä ongelma on todella kiusallinen. Naiset kärsivät päänsärystä hiukan useammin kuin miehet.

-  Vaikka päänsärky on tavallista, ei ole olemassa sellaista diagnoosia kuin ”tavallinen päänsärky”. Päänsärky on aina oire jostakin, joten sen syy tulisi ehdottomasti selvittää.


Moni ihminen sairastaa tietämättään migreeniä, sillä päänsärky on alidiagnosoitu, alihoidettu ja aliarvostettu sairaus, sanoo neurologi Petra Keski-Säntti Diacorista.

Kun potilaan päänsärystä ei ole olemassa diagnoosia, sille ei todennäköisesti ole myöskään oikeaa hoitoa. Hoitamattomana migreeni kroonistuu helposti. Päänsärky katsotaan krooniseksi, kun särkypäiviä on kuukaudessa yli 15, eli päätä särkee vähintään joka toinen päivä.

-  Migreeniin on olemassa tehokkaita hoitovaihtoehtoja, jos niitä vain osataan käyttää. Tässäkin korostan oikean diagnoosin merkitystä. Lähivuosina saamme myös täysin uudentyyppisiä migreeniin kehitettyjä estolääkkeitä. Niistä on saatu lupaavia tuloksia kliinisissä tutkimuksissa.

Migreenin ohella syitä päänsärylle voivat olla esimerkiksi lihasperäiset ongelmat, erilaiset tulehdukset tai vaikkapa päähän kohdistuneet vammat. Usein päänsärky on myös yksi oire esimerkiksi tulehdus- ja aineenvaihduntasairauksissa sekä myrkytyksissä. Jälkimmäisistä tavallisin esimerkki on krapula eli alkoholin käytön jälkeinen päänsärky. Jos ihminen käyttää särkylääkkeitä päivittäin, sekin voi aiheuttaa lääkkeistä johtuvaa päänsärkyä.

Artikkelin kirjoittaja: Esko Heikkinen


Lue lisää

Neurologi