Menu

Milloin gynekologinen tarkastus on aiheellinen?

Naisten gynekologinen vuositarkastus on lyönyt itsensä läpi jo vuosia sitten. Jopa niin hyvin, että osa naisista käy tarkastuksessa turhankin usein. Vastaavasti osa naisista ei käy, vaikka pitäisi. Asiantuntijan mukaan kaksi vuotta olisi sopiva tarkastusväli noin 20 - 25 vuoden iästä ylöspäin aina ”mummoikään” saakka.

-          Vuosittain tehtävä gynekologinen tarkastus ei ole kaikille naisille välttämätön. Suositus riippuu kovasti aikaisemmasta gynekologisesta historiasta ja muusta terveydentilasta, sanoo gynekologi Hanna Kallioniemi Diacorista.
Kallioniemi ei kuitenkaan halua puhua turhista tarkastuksista.
Tarkastus ei ole turha, jos se on naisen itsensä mielestä tarpeen ja huojentaa mieltä.
Sydämellä saattaa olla muutakin esiin tuotavaa asiaa. Lisäksi hän luettelee pitkän listan tapauksia, jossa vuosittainen käynti on ehdottomasti perusteltu.

-          Se on aiheellinen niille, jotka ovat aiemmin sairastaneet gynekologisen syövän, jonka seuranta erikoissairaanhoidossa on päättynyt. Myös huomattava sukurasite gynekologiseen syöpään ja hyvänlaatuiset gynekologiset muutokset - kohdun myooma tai kohdun limakalvon liikakasvu, munasarjakysta, papa-muutos tai ulkosynnyttimien ihomuutos - antavat aiheen vuosittaiselle tarkastamiselle.

Hormonihoitojen käyttäjien on myös käytävä ainakin lähes vuosittain, sillä yhdellä reseptillä voi käytännössä määrätä valmistetta maksimissaan 15 kuukautta. Jos e-pillereiden käyttäjällä ei ole vaivoja, suosittelen tavallisesti kahden vuoden kontrolliväliä, koska pillereitä pystyy kirjoittamaan lähes kahdeksi vuodeksi.

Hyvä gynekologinen tutkimus pitää sisällään tarkan gynekologisen historian, esimerkiksi raskaudet, papan, sukurasitteen ja mahdolliset hormonihoidot. Myös muu terveydentila ja elintavat on hyvä kartoittaa. Erityisesti sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden tulee kiinnostaa gynekologia. Huolellisen ”käsitutkimuksen” ja gynekologisten elinten tunnustelun ohella  papa-näyte kannatta ottaa 2-3 vuoden välein. Ultraäänitutkimus on gynekologille luonnollinen kädenjatke. Se kannattaa tehdä, jos potilaalla on kipuvaivoja tai vuotohäiriöitä tai käsitutkimus on jotenkin epäilyttävä.

-          Lisäksi verenpaineen mittaus tulee tehdä, varsinkin, jos potilas käyttää e-pillereitä tai hormonihoitoja. Myös rinnat ja kainalot on tunnusteltava. Yli 50-vuotiaille annetaan usein suositus mammografiaan ja rintojen ultraäänitutkimukseen, tapauskohtaisesti nuoremmillekin.
 
 
Esko Heikkinen
Asiantuntijaviestintä ja urheilulääketiede
Diacor terveyspalvelut Oy
 
 
 
 

Lue lisää

Gynekologi
Gynekologin vastaanotto
Gynekologiset leikkaukset