Menu

"Millainen päivä, sellainen yö" - psykologi kehottaa kiinnittämään huomiota uneen

Unen ja nukkumisen merkitystä ei pidä vähätellä. Aika harva kuitenkaan tietää, kuinka tarkkaan ottaen nukkuu. Uni voi olla levotonta, huonosti palauttavaa tai liian vähäistä. Esimerkiksi stressi, hengityskatkokset ja kuorsaaminen voivat haitata unen laatua.

Jokainen voisi helpoilla elämäntapavalinnoilla parantaa nukkumistaan, väittää Diacorin johtava työterveyspsykologi Hanna Poskiparta.

Suomalainen Beddit Oy valmistaa unimittaria eli unta mittaavaa laitetta. Lakanan alle laitetaan ”nauha”, jonka anturi välittää esimerkiksi tablettiin tai älypuhelimeen tietoa siitä, kuinka ihminen nukkuu.

Perinteiseen yö- tai unipolygrafiaan verrattuna tämä on aika miellyttävä tapa tutkia unta. Unipolygrafiassa ollaan ”piuhoissa kiinni” vieraassa ympäristössä ja se on melko arvokas tutkimus. Unimittari sopii pitkäaikaiseen unen ja nukkumisen seurantaan, sillä kahden viikon mittausjaksoon osuu myös vapaita ja viikonloppuja. Asiakas saa siitä laajan raportin ja mittausjakson jälkeen hän voi jatkaa unen seuraamista sovelluksen avulla itsenäisesti.

Poskiparran mukaan moni alkaa pelätä nukkumista, kun uni ei ota tullakseen tai aamuyöllä heräilee yhtenään. Silti moni tuomitsee yönsä huonommaksi mitä se todellisuudessa oli. Usein alkuyö voi olla levotonta, mutta loppuyö ja kokonaistulos voi silti olla aika hyvä.

On selvää, että esimerkiksi kova iltaliikunta, työpaineet, fyysiset sairaudet, alkoholi, riidat ja raskas ateria heijastuvat uneen.

Kuormittunut mieli haittaa unta. ”Millainen päivä, sellainen yö” on erittäin totta.

Poskiparta suosittelee unen analysointiin oman unimittarin hankkimista.

Sen jälkeen me tarjoamme uniasiantuntijan palvelua, jossa etsitään keinoja palauttavampaan uneen. Usein tähän riittää yksi vastaanotto. Työtervepalvelussa on tarjolla myös uniryhmiä. Uneen vaikuttaa moni asia, kuten esimerkiksi ikä tai vuodenaika. Silti jokainen meistä pystyy tekemään sen suhteen parempia elämäntapavalintoja.

Hanna Poskiparta
johtava työterveyspsykologi
hanna.poskiparta@diacor.fi


Lue lisää

Beddit Sleep Tracker -unimittari