Menu

Matkailija - muistitko rokotukset?

Sairastuminen voi pilata muutoin täydellisen loman perusteellisesti. Ainakin osin nämä ikävät yllätykset on estettävissä helpolla konstilla eli pitämällä rokotukset kunnossa.

Kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Petteri Carlson Diacor Tikkurilasta sanoo, että suomalaiset pitävät keskimäärin hyvää huolta matkailijan rokotuksistaan.

- Se, missä hiukan poikkeamme muiden maiden tavoista, on asiantuntijapalveluiden käyttö. Suomalaiset etsivät paljon tietoa omatoimisesti verkosta, kun muualla maailmassa lähdetään suoraan asiaa tuntevan lääkärin puheille.  

Carlsonin mukaan perusterve henkilö voi mennä suoraan myös rokotushoitajan puheille, etenkin, jos kyseessä ei ole ”eksoottinen matkakohde”.

Vielä, jos sattuu omaamaan jonkun perussairauden, matkavalmistelut kannattaa ehdottomasti aloittaa rokotuslääkärin vastaanoton kautta.

Välttämätön minimi

Perussääntö kaikessa ulkomaille matkustamisessa on, että sellaisten rokotusten tulee olla voimassa, joita kaikille kansalaisille suositellaan kotimaassakin. Jäykkäkouristukselta ja kurkkumädältä suojaava rokotus on välttämätön, kuten myös sikotaudilta sekä vihuri- ja tuhkarokolta suojaava MPR-rokotus. Tuhkarokkoa esiintyy Euroopassakin edelleen.

- Mainittujen rokkojen suhteen vuoden 1975 jälkeen syntyneiden ei tarvitse olla huolissaan, sillä he ovat saaneet MPR:n neuvolassa. Sitä vanhemmilla ihmisillä ei suojaa välttämättä ole. Taudin sairastaminen antaa sen, mutta jos rokotusta ei ole otettu eikä tautia sairastettu, suosittelen rokottamista ehdottomasti, Carlson sanoo.

Viikko Shanghaissa hyvässä hotellissa on eri asia kuin muutaman kuukauden vaellusmatka Sumatran viidakoissa.

Myös hepatiitit eli maksatulehdukset on syytä ottaa huomioon. Virusperäisen hepatiitti-A:n eli keltataudin riski Euroopassa on pieni ja kaikki sen sairastaneet ovat myös saaneet taudille elinikäisen suojan. Rokote ajaa saman asian. Veren ja seksin välityksellä tarttuvaa hepatiitti-B:tä vastaan on myös rokotus, mutta tätä ei tavallinen matkaaja tarvitse ainakaan rutiininomaisesti.

Kohde ja kesto ratkaisevat

Tarve erilaisille rokotussuojille kasvaa kohteen eksoottisuuden ja matkan keston mukaan. Aasiasta tai Afrikasta puhuttaessa olosuhteet voivat olla kovin erilaiset. Viikko Shanghaissa hyvässä hotellissa on eri asia kuin muutaman kuukauden vaellusmatka Sumatran viidakoissa. Jälkimmäisissä tapauksissa rokotussuoja on suunniteltava hyvissä ajoin ja yksilöllisesti.

- Kohteen ja keston mukaan, niin se menee. Hygieniset olosuhteet ovat varsin ratkaisevassa asemassa. Sen sijaan esimerkiksi vuodenajalla ei ole paljoakaan merkitystä. Tosin punkkivälitteisiä tauteja ei esiinny talvella ja kylmässä, ja Afrikassa aivokalvontulehduksen saa jonkin verran herkemmin kaikkein kuumimpaan aikaan. Kesäaikaan elintarvikkeiden nopea pilaantumien on aina jonkinlainen terveysriski Suomessakin.

Ajoissa liikkeelle

Matkaa suunnittelevan henkilön kannattaa sijoittaa rokotusasiat muistilistansa alkupäähän. Joitakin rokotteita otetaan useamman kerran ja annosvälit saattavat olla pitkiä. Mitä aikaisemmin rokotusohjelman aloittaa, sen todennäköisemmin sen ehtii käydä kokonaan läpi.

Carlson ei juuri ole törmännyt ihmisiin, jotka jättävät rokotteet ottamatta pistospelon vuoksi. Neulat ovat niin pieniä ja ohuita, että niitä ei kenenkään tarvitse pelätä. Sen sijaan hän antaa matkailijalle budjettineuvon.

- Moni ajattelee, että nyt säästetään ennen matkaa ja lomalla ei sitten kursailla rahan kanssa. Tästä asiasta kannattaa tinkiä sen verran, että käy tarkistuttamassa rokotussuojansa ja hoitaa sen puutteet kuntoon. Se saattaa lopulta olla se kaikkien paras matkavakuutus.

Carlson kehuu monia viranomaisten julkaisemia rokotussivustoja, joissa annettu tieto on sekä asiallista että ajanmukaista. Esimerkkinä voi mainita Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n sivut. Sieltä kuka tahansa saa paljon tarkkaa ja höydyllistä tietoa.

Paljon neuvoja saa toki Diacoristakin. Perusrokotteita saa jokaiselta lääkäriasemalta ja osa lääkäriasemista on erikoistunut matkailijoiden rokottamiseen.

Vielä Carlson muistuttaa yhdestä tavallisesta väärinkäsityksestä.

- Monet tuntuvat ajattelevan, että rokotteet pitää tai ainakin kannattaa ostaa  apteekista ja mennä sitten vain pistettäväksi lääkäriasemalle. Se merkitsee kuitenkin vain turhaa matkaa, aikaa ja vaivaa. Diacorin lääkäriasemilta rokotteet saa samalla hinnalla kuin apteekista. Eksoottisiakin rokotteita on lääkäriasemalla varastossa.

Esko Heikkinen


Lue lisää

Matkakohde määrää rokotustarpeen
Matkailijoiden rokotukset
Perus- ja kausirokotukset 
Yleislääkäri, Matkailulääkäri