Menu

Lääkärin sana: lomajuomista kannattaa varoa

 

Yllättävän monilla alkoholinkäyttö karkaa käsistä lomien aikana. Pidempi vapaa, kuten joulun aika, antaa ihmiselle luvan käyttää alkoholia usein sekä enemmän että useammin. Tähän sisältyy omat vaaransa, varoittaa sisätautien erikoislääkäri Timo Honkanen Diacorista.

- Minä olen monen muun lääkärin tavoin törmännyt lomien paluulennoilla ns. viinakramppipotilaisiin. Nämä ovat käyttäneet 1-2 viikon lomansa aikana runsaasti alkoholia, mutta lopettaneet sen kotimatkan alettua. Keho reagoi tähän äkilliseen muutokseen kramppaamalla, usein voimakkaastikin. Tämä on aika tavallinen tapaus, kun lentokoneen kuulutuksissa kysytään, onko paikalla lääkäriä. Rankemmassa alkoholin käytössä lopettamiseenkin pitää suhtautua varovaisesti, jotta paluupäivänä ollaan matkustuskunnossa.

Honkanen korostaa, että alkoholin kokonaismäärä on ratkaisevaa.

Usein käyttö alkaa jo aamulla, jatkuu vähintään viinin kera lounailla ja saattaa päättyä reilumpaan juhlintaan illalla. Näin päivän aikana nautittu kokonaismäärä nousee isoksi. Luonnollisesti samaan pääsee kotioloissakin. Joululoma on tyypillisesti aikaa, joka lisää ns. tavallisen suomalaisen alkoholinkäyttöä.

Pitkäaikainen isompi juominen on aina vaarallista, mutta jo rankka kertajuominenkin voi aiheuttaa terveysongelmia. Parin päivän putki voi pahimmillaan merkitä jopa haimatulehdusta.

- Nuorten miesten kovat juomisjuhlat, kuten armeijasta  kotiutuminen, ovat selkeä riski haimatulehdukselle, Honkanen sanoo.

Lääkäri ei kuitenkaan halua olla ”tiukkapipoinen”.

- Lasi tai kaksikin esimerkiksi jouluaterialla ei ole ongelma, ei edes parina päivänä peräkkäin. Parin viikon alkoholiputki on aivan eri asia. Maltti on valttia niin tässä kun monessa muussakin asiassa.

Artikkelin kirjoittaja: Esko Heikkinen

 

 


Lue lisää

Sisätautilääkäri, Yleislääkäri
Sisätautilääkärin vastaanotto